perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kaamea häälahja (1921)


!muP
Otetaanpa vielä hetkeksi komento takaisin kun tämä henki vielä pihisee ja veri on vettä sakeampaa. Hintertreppen hienous vaati katsomaan tähän väliin omalla riskillä vielä kolmannenkin saksalaisen mykkäelokuvan, varmuuden vuoksi vielä taatulta laatukynäilijältä nimeltä Carl Mayer. Joskohan tällä kertaa onnistaa?
Kaamean häälahjan tarina kertoo nuoresta piiasta, joka odottaa lasta rikkaalle nuorelle miehelle. Varakkaan koijarin täti ei kuitenkaan halua sukulaispoikaansa köyhän naisen matkaan ja raivaa tämän siksi pois tieltään saadakseen neitosen häädettyä Torgus-nimisen arkunrakentajan majaan. Joissain maissa tämä tunnetaankin nimellä "Torgus".
Kuulostaa lupaavan kamarielokuvamaiselta juonelta, joten siinä suhteessa ollaan jo oikeilla jäljilla. Harmittavasti itse tarina ei vain ole kauhean kaksinen ja koko jutun konflikti tuntuu loppujen lopuksi kovin heppoiselta. Tähän päälle varsin keskinkertainen näyttelijätyöskentely ja tavanomainen tekninen toteutus ja liikutaan jo lähellä Dantonin unohdettavuutta - muttei kuitenkaan aivan.

Kaamean häälahjan kuvaus ja ekspressionistisia vaikutteita säteilevä lavastus ovat kuitenkin siinä määrin ettei tätä Dantonin veroiseksi unilääkkeeksi viitsi laskea, vaikka alkoi tätäkin tarkastellessa pakosti vähän ramaista - keskellä päivää.
Siinä se lyhykäisyydessään es äniiS. Ei kovinkaan kaksinen, käsikirjoittajaansa nimettömämmällä castilla varustettu bulkki-saksalainen kinematografinen melodraama-munkki. Kunpa tästä voisikin sanoa kyseessä olevan unohtumattoman klassikon, mutta kun se on vain niin kamalan unohdettava että unohdin jo itsekin mistä oikein olinkaan kirjoittamassa. Voi voi!

Arvio: 2.5/5


VERLOGENE MORAL, 1921 Saksa
Tuotanto:-
Ohjaus:
Hanns Kobe
Käsikirjoitus: Carl Mayer
Näyttelijät: Adele Sandrock, Eugen Klöpfer, Ferdinand Gregori, Gerd Fricke, Hermine Straßmann-Witt, Kaethe Richter, Marija Leiko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.