sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

The Lady and the Beard (1931)


Kiirehtiessäni eteenpäin Ozu-maratonissani kohti ohjaajan tunnetumpia teoksia tulinkin vahingossa hypänneeksi yhden yli, jos en nyt omaa hätäisyyttäni niin sitten syystä ettei näitä nimikkeitä yleensä ole eri tietokannoissa listattu julkaisupäivän vaan epämääräisesti vuoden ja nimen perusteella.
The Lady and the Beard on siis toisin sanoen julkaistu ennen Tokion sydäntä, Yasujiro Ozun ensimmäistä "kypsää elokuvaa", myöhemmän suosikkigenren löytämistä ja pienimuotoista läpimurtoa Japanissa.
Muiden Ozun alkuaikojen komedioiden tavoin tässäkin on selvästi haettu juonellista ja teknistä innoitusta Ernst Lubitschin, Charles Chaplinin ja Harold Lloydin klassisista teoksista. Tarina seuraa Okajima-nimistä muhkeaa partaa pitävää konservatiivista kendomestaria, jolla tuntuu olevan erityisiä vaikeuksia löytää itselleen töitä. Omaksuttuaan länsimaiset tavat ja ajettuaan turpajouhensa miestä alkaa kuin ihmeen kaupalla onnistaa niin työn kuin naisasioidenkin suhteen.

Kuten varmaan tältäkin elokuvalta sopii odottaa, ei tässäkään ole kyse mistään uudesta Tokyo Storysta tai edes That Night's Wifesta, mutta kyllä The Lady and the Beardista muutamat ihan hyvät naurut sai. Hauskimpia kohtauksia koko elokuvassa ovat Okajiman parran ympärillä pyörivät hersyvät ja yllättävät dialogit, joissa viitataan mm. Abraham Lincolniin, Charles Darwiniin ja Karl Marxiin. Parta pitää naiset loitolla, muinaisilla sankareillakin oli parta!
Vaikka kyseessä onkin varsin perinteinen ja vielä toistaiseksi länsimaisille elokuville kumartava komedia, löytyy tästä kuitenkin yksi Ozun klassisimpien teosten keskeisin yksittäinen aihe ehkä ensimmäistä kertaa koko miehen uralla: perinteisen ja modernin Japanin kohtaaminen. Fatalismi, sukupolvien välinen kuilu ja vanhan kansanperinteen väistyminen ovat koko Ozun myöhemmän kauden perusteemoja, joita mies käsitteli sotaa seuranneissa elokuvissaan uskollisesti uudestaan ja uudestaan loppuun asti.
Muutoin The Lady and the Beard on vielä varsin keskinkertainen, mutta lupaava vähäeleisen humoristinen elokuva maailmanluokan huippulahjakkuuden uran varhaisvuosilta. Teknisesti tämä toimii oikein hyvin ja henkilökohtaisesti sainkin tästä pelkästään positiiviset pöhinät ja suuhuni mukavan jälkimaun, mutta Ozu pystyy paljon parempaan.



Arvio: 3/5



SHUKUJO TO HIGE, 1931 Japani
Tuotanto:-
Ohjaus:
Yasujiro Ozu
Käsikirjoitus: Komatsu Kitamura, Yasujiro Ozu
Näyttelijät: 
Chôko Iida, Hiroko Kawasaki, Ichirô Tsukida, Mitsuko Yoshikawa, Satoko Date, Takeshi Sakamoto, Tatsuo Saito, Tokihiko Okada, Toshiko Iizuka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.