tiistai 12. kesäkuuta 2018

On the Silver Globe (1988)


Huijaan vähäsen Zulawskin elokuvien käsittelyjärjestyksen kanssa ja katsastan tämän ennen siirtymistä ohjaajan ajallisesti aiemmin julkaistujen Ranskassa tuotettujen elokuvien arvostelemiseen. Syyhän on siinä, että Ón the Silver Globesta piti alunperin tulla Andrzej Zulawskin hienon uran kruunaava magnum opus ja sen pitikin valmistua karkeasti 70-luvun loppupuolella Puolassa, mutta toisin kävi.
Ohjaajahan työsti tämän käsikirjoitusta vuosikaupalla sukulaisensa kirjoittamasta eeppisestä filosofisesta scifi-trilogiasta, mutta puolalaiset kommunistit pitivät tätä ohjaajan aiempien töiden tapaan turhan provokatiivisena, minkä seurauksena koko projekti lakkautettiin elokuvan ollessa vasta 80% valmis ja kaikki kuvattu materiaali määrättiin tuhottavaksi. Ohjaaja itse päätti elokuvansa menetyksen seurauksena jatkaa uraansa Ranskasta käsin.
Kuin ihmeen kaupalla On the Silver Globen keskeneräinen matsku säilyi vuosikausia studion ja tämän parissa työskennelleiden hallussa. Myöhemmin ne sitten salakuljetettiin Zulawskille Ranskaan, jossa mies työsti sekalaisesta kasasta keskeneräistä filmimateriaalia julkaisukelpoisen elokuvanraakileen, jossa puuttuvia kohtia on täydennetty ohjaajan kertojaäänellä.

One the Silver Globe kertoo joukosta nimeämättömälle maankaltaiselle planeetalle päätyvistä astronauteista, jotka tulevat saaneeksi koko joukon jälkeläisiä, jotka edelleen ajan kuluessa synnyttävät kokonaisen sivilisaation uskontoineen ja yhteiskuntaluokkineen. Ennen pitkää uuden uskonnon papistona toimivat astronautit alkavat kuolla yksitellen vanhuuteen, viimeisen "Vanhana miehenä" tunnetun eloonjääneen ampuessa videopäiväkirjansa raketilla taivaan tuuliin, aina Maahan asti.
Viimeisen eloonjääneen astronautin videopäiväkirjan löytää sydänsuruista kärsivä Marek-niminen tiedemies, joka päättää hylätä tympeän elämänsä dystooppisessa Maassa ja matkata samaiselle mystiselle planeetalle. Paikan päällä Marekia tervehditäänkin luvattuna messiaana, jonka on määrä vapauttaa orjat isäntiensä kahleista. Epäilys kuitenkin kalvaa, josko mies sittenkään on se oikea...
En tiedä onko tälle mitään tarvetta, mutta sanottakoon että vaikka kyseessä onkin nimellisesti eeppinen tieteiselokuva, ei tältä kannata odottaa minkäänlaisia genren kliseitä tai Hollywood-tyylistä hauskaa viihde-elämystä. Näin siis ihan jo siksi, että kyseessä oli alunperinkin vaikeaselkoiseksi taide-elokuvaksi tarkoitettu teos, mutta kun tämä on vielä epämääräinen keskeneräinen raakilekin.

Ohjaajan tuntien tuskin ainakaan toisaalta tulee yllätyksenä ettei koko elokuvassa taideta nähdä ainuttakaan staattista otosta vaan jok'ainut kohtaus ja otos on järjestään kuvattu käsikameralla milloin tukevasti telineellä, milloin kuvaajan kädessä. Moni kohtaus on lisäksi kuvattu ensimmäisestä persoonasta ja henkilöhahmot puhuvat suoraan kameralle. Niiden lisäksi nähdään ja kuullaan vielä paljon pitkiä monologeja ja ajassa ja paikassa tarkoituksellisen töksähtelevästi liikkuvaa ja hyppivää leikkausta.
Kuten jo järjestään kaikkien tähän asti näkemieni Zulawskin elokuvien kohdalla, pidin paljon tästäkin - siitäkin huolimatta etten aina täysin ymmärtänyt missä mennään. On the Silver Globe on pienestä sekavuudestaan huolimatta erittäin unenomainen, suorastaan hypnoottinen elokuva joka jollain epämääräisellä alitajuisella tasolla sai jälleen pahasti sukat pyörimään jalassa - eikä vain tämän komean lavastuksen, runsaan symboliikan ja oivallisten näyttelijöiden vuoksi.
Sääli ettei tästä koskaan tullut mitään tämän enempää. Selvästi Zulawskin tapa kuvata vallan ja uskonnon suhdetta ärsytti sikäläisiä kommunisteja suuresti, mutta lukemani perusteella kuvaus orjuuteen alistetun kansan noususta oli viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän.
Mene ja tiedä, mutta kokemuksena On the Silver Globe on joka tapauksessa valtaisa, uniikki, unenomainen. Juurikin sellainen tieteiselokuva kuin halusinkin nähdä ja jollaisen vain Andrzej Zulawskin kaltainen ohjaaja kykenee tarjoamaan.



Arvio: 4.5/5



NA SREBRNYM GLOBIE, 1988 Puola
Ohjaus:
Andrzej Zulawski
Käsikirjoitus: Andrzej Zulawski, Jerzy Zulawski
Näyttelijät: 
Andrzej Seweryn, Elżbieta Karkoszka, Grażyna Dyląg, Iwona Bielska, Jerzy Grałek, Jerzy Trela, Krystyna Janda, Maciej Góraj, Waldemar Kownacki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.