tiistai 12. kesäkuuta 2018

Prinssi Bajaja (1971)


Kun tänään aamulla heräsin, muistin yhtäkkiä unohtaneeni täysin jatkaa pientä tsekkoslovakialaisiin satuelokuviin liittyvää projektiani. Omituisen koko jutusta tekee, ettei edellisten katsomisesta ja käsittelystä olekaan aikaa kuin vasta toista viikkoa. Näin nopeasti pienet asiat elämässä kai sitten hukkuvat ja unohtuvat kaikenlaisten muiden tieltä.
Prinssi Bajaja on kuitenki jälleen sitä itseään, paluu villakoiran ytimeen. Tämänkertainen satu kertoo nimensä mukaisesti kansan keskuudessa kiertävästä prinssistä nimeltä Bajaja, joka vapauttaa elokuvan alussa taikahevosen ja saa siitä itselleen ystävän. Myöhemmin prinssi pelastaa 18-vuotispäivänään kolmipäiselle lohikäärmeelle uhrattavan prinsessan ja lopussa nuori pari elää elämänsä onnellisena loppuun asti.

Selvästi näkee ettei näiden tekijöillä koskaan ole ollut kaksisia tuotantoarvoja tai erikoistehosteita käytettävissään ja oikeastaan koko hommaan luulisikin kaatuvan viimeistään siihen, mutta näin ei kuitenkaan ole. Tsekkiläiset nimittäni keksivät, että erilaiset rapistuneet historialliset rakennukset, kylät ja koskemattomat metsät sumuisine soineen tuovat tarinaan omanlaisensa tiheän tunnelman siinä missä joku satumaisen värikäs Technicolor-fantasiakin.
Harmittavasti tällä kertaa pienen budjetin huomaa häiritsevästi viimeistään lohikäärmekohtauksessa, jossa inha otus on kuvattu vähän Kaunottaren ja hirviön tapaan enemmän petolintuna kuin minään liskona. Selvästi teknisesti köykäistä luomusta on lähdetty tarkoituksella muokkaamaan persoonallisempaan suuntaan, mutta jälki on silti armottoman vanhentunut ja parhaimmillaankin lähinnä hupaisan kömpelö.

Tarina ei lisäksi pääty likimainkaan lohikäärmeen surmaamiseen vaan jatkuu omasta mielestäni täysin turhaan vielä kymmenien minuuttien edestä ennen onnellista loppua.
Prinssi Bajajasta ei ole läheskään jo aiemmin mainitun Kaunottaren ja hirviön haastajaksi eikä tämä kaiketi täysin Pienen merenneidonkaan tasolle yllä, mutta mikäli jälkimmäinen puolikas olisi seurannut likimainkaan ensimmäisen latuja ja turhaa kestoa olisi rajattu pois, kyseessä voisi olla ainakin keskivertoa parempi satuelokuva.
Puhua pulputtava taikahevonen oli kuitenkin sympaattinen otus.



Arvio: 2.5/5



PRINC BAJAJA, 1971 Tsekkoslovakia
Ohjaus: Antonin Kachlik

Käsikirjoitus: 
Bozena Nemcová, Eva Koslerová
Näyttelijät: 
Frantisek Velecký, Gustav Opocenský, Ivan Palúch, Jirí Ptácník, Josef Kubícek, Karel Augusta, Magda Vásáryová, Vladimír Hlavatý

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.