torstai 21. kesäkuuta 2018

Keisarinna Yang Kwei Fei (1955)


Ei taida olla kovinkaan hyvä enne jos elokuvaa suunnilleen dissataan ja vähätellään lähestulkoon kaikissa ohjaajan töitä koskevissa julkaisuissa "epäonnistuneena kokeiluna", sivuutetaanpa Keisarinna Yang Kwei Fei toisinaan monessa lähteessä ohjaajansa filmografiassa kokonaan merkityksettömänä elokuvana. Kuitenkin tästä on tehty poikkeuksellisesti myös hongkongilainen remake Shaw Brothersin toimesta, joten ei tämä nyt kai niin huono voi olla.
Keisarinna Yang Kwei Fei on muinaiseen Kiinaan sijoittuva pukudraama ja Kenji Mizoguchin ensimmäinen kahdesta värillisestä kokeilusta. Tällä kertaa tarina kertoo köyhästä kyökkipiiasta, joka naitetaan keisarille jalkavaimoksi ja joka lopulta joutuu keskelle valtakunnan sisäisiä juonitteluja. Mitään ohjaajalle tuttuja syvällisempiä teemoja tässä ei oikeastaan käsitelläkään vaan kyseessä on poikkeuksellisesti kaupallisempi ja kevyehkömpi viihdeteos, karamellimaisen värikäs itämainen melodraama.

Koska kyseessä on pukudraama, tästä voi ainakin sanoa puvustuksen osuneen hienosti naulan kantaan ja Mizoguchin näppärän värien käytön ja kameratyöskentelyn jälleen toimivan aivan erityisen hyvin Tairan suvun tarinan vapaan. Toki näyttelijätkin ovat enimmäkseen erinomaisia, eritoten Machiko Kyo prinsessa Kwei Feinä, mutta mestarin parhaiden elokuvien vakiokasvo Kinuyo Tanakaa tulee tätä katsoessa väkisinkin ikävä.
Valitettavasti täysin samaa ei voi sanoa Kwei Fein lavastuksesta ja käsikirjoituksesta, jotka jättävät kumpikin pahemman kerran toivomisen varaa. Ohjaajalle tyypillisesti tässä ei käytännössä nähdä ollenkaan toimintaa vaan kohtaus toisensa jälkeen pelkän puisevan dialogin varassa, useimmiten selvästi feikeissä lavasteissa. Parhaimmillaan Keisarinna Yang Kwei Fei onkin kun hahmot ovat hiljaa ja komeat kuvat hoitavat selittelyn.
Toisin sanoen joudun valitettavasti yhtymään tämän kriitikoihin ja toteamaan tämän jäävän pahemman kerran jälkeen ohjaajan muiden, parempien elokuvien huipputasosta. Keisarinna Yang Kwei Fei ei todellakaan ole huono elokuva sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta verrattuna vaikkapa pelkästään ohjaajan filmogafian viimeisen kahden tai kolmen vuoden sisällä ilmestyneisiin elokuviin Keisarinna Yang Kwei Fei on karvas muttei täysin toivoton epäonnistuminen.



Arvio: 3.5/5



YOKIHI, 1955 Japani
Ohjaus: Kenji Mizoguchi
Käsikirjoitus: 
Masashige Narusawa, Matsutarô Kawaguchi, Qin Tao, Yoshikata Yoda
Näyttelijät: Bontarô Miyake, Eitarô Ozawa, Eitarô Shindô, Haruko Sugimura, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Sô Yamamura, Tatsuya Ishiguro, Yôko Minamida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.