torstai 14. kesäkuuta 2018

Kuhle Wampe (1932)


20- ja 30-luvuilla toiminut Prometheus Films, saksalais-neuvostoliittolainen elokuvapulju tuotti lyhyen olemassaolonsa aikana kourallisen elokuvia, joista suurin osa on jo ammoin unohtunut. Slatan Dudowin Kuhle Wampe taitaa olla koko firman historian tunnetuimpia teoksia - jopa Peter von Bagh mainitsi tämän lyhyesti Elokuvan historiassaan, joten mistään ihan turhasta elokuvasta ei olekaan kyse. Aiemmin olen samaiselta firmalta arvostellut kulttileffan nimeltä Harbor Drift.

Kuhle Wampe on pohjimmiltaan lama-ajan köyhän kansan elämää kuvaava työläiselokuva. Tarinan keskiössä on kurjassa kaupunkilähiössä asuva perhe, joka muuttaa aikuisen poikansa itsemurhan jälkeen Kuhle Wampe -nimiselle leirille (ei keskitys-sellaiselle). Myöhemmin perheen tytär liittyy mukaan työväenliikkeen toimintaan ja elokuva keskittyykin esittelemään senaikaisen vasemmistolaisen liikkeen saavutuksia.



Kuten varmaan arvata saattaa tällaiselta 30-luvun alun varhaiselta äänielokuvalta, tässäkin on selvästi hylätty monia mykkäelokuvan perustekniikoita ja periaatteessa kokonaisuus tuntuu tässä enimmäkseen kauhean tönköltä ja primitiiviseltä; monessa kohtauksessa taustalla kohisee epämääräinen hiljaisuus ja kamerakin pysyttelee tiukasti paikallaan. Ero jonkun Fritz Langin samoihin aikoihin ohjaamiin ensimmäisiin äänielokuviin on kuin yöllä ja päivällä - Langin hyväksi.

Toisaalta kuvaus loistaa parhaimmillaan kuin jossain paremmissakin neuvostoelokuvissa. Erityisesti kuvat luonnosta ja dzigavertovmaiset koneromanttiset visiot nostureista, loputtomista liukuhihnoista ja erilaisista vekottimista ovat vinkeää silmäkarkkia. Kunpa tarina ja hahmot olisivat yhtä tasokasta kuin kuvaus parhaimmillaan ja tämä voisikin ollakin todella muistettava tapaus.

Isoin ongelma nyky-yleisön kannalta tässä vain on, että Kuhle Wampe on nimenomaan kevyttä työvaenliikkeen innostavaa propagandaa ja tarkoitettu lama-ajan saksalaiselle yleisölle, jolle kaikenlaiset viittaukset ja vihjeet todennäköisesti upposivat paremmin kuin mitä ne tekevät suurelle osalle nykykatsojista. Noista ajoista ollaan jo tultu niin kauas, ettei vanhan työväenliikkeen visioimilla mahdollisuuksilla ole enää samanlaista mystistä hohtoa ja kysyntää enää meidän aikanamme.

Vaikka kyllä aika on muutenkin päässyt syömään Dudowin työläiskuvausta pahasti eikä tätä kai enää 2000-luvulla kannatakaan lähteä katsomaan mitenkään ajankuvaa ihmeempänä elämyksenä.



Arvio: 3.5/5



KUHLE WAMPE ODER: WEM GEHÖRT DIE WELT?, 1932 Saksa
Ohjaus:
Slatan Dudow
Käsikirjoitus: 
Bertolt Brecht, Ernst Ottwald
Näyttelijät: Adolf Fischer, Alfred Schaefer, Carl Heinz Charrell, Ernst Busch, Gerhard Bienert, Hertha Thiele, Lili Schoenborn-Anspach, Martha Burchardi, Martha Wolter, Max Sablotzki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.