tiistai 12. kesäkuuta 2018

Bestia (1917)


Jostain kiivaan aikatauluni kätköistä onnistuin manaamaan itselleni tarpeeksi vapaata aikaa muutaman pienen ylimääräisen elokuva-arvostelun tekemiseen. Koska muutenkin olen tullut viime aikoina katsoneeksi puolalaisia elokuvia ja lisää on tulossa vaikka kuinka, en keksi mitään syytä miksi en tähän väliin poikkeaisi saman tien puolalaisen elokuvateollisuuden alkuaikoihin ja katsastaisi ihka ensimmäistä koskaan maassa tehtyä pitkää elokuvaa,
Aleksander Hertzin ohjaamaa vuoden 1917 Bestiaa.
Vielä jokin aika sitten Pola Negrin esittämä Pola Basnikov oli kaunis ja viaton lapsi, mutta sitten teini-ikä iski ja miehet alkoivat vanhempien kauhuksi kiinnostaa nuorta neitiä vähän liiankin kanssa. Pola päättääkin karata kotoa ja ottaa elämästä kaiken ilon irti, mutta nuoruuden huoleton seikkailu päättyykin tragediaan.
Kun tällaista lajissaan ensimmäistä leffaa lähtee katsomaan, tulee huomaamattaankin yleensä odottaneeksi jotain todella luokatonta ja amatöörimäistä sähläilyä, näin vanha vielä aikansa elänyttä moralisointia ja teatteria. Bestia yllättikin tässä mielessä positiivisesti synkkyydellään ja suoranaisella eroottisuudellaan. Pola Negrin esittämä päähenkilö esimerkiksi on kaikkea muuta kuin kiltti tyttö: Pola varastaa ja käyttää hyväkseen miehiä minkä kerkeää ja lopuksi jättää nämä yksin. Parissa kohtaa nähdään jopa eroottissävytteistä tanssia!
Seksi, raha, väkivalta. Niistä on hyvä elokuva tehty, ja ne pahuksen puolalaiset tiesivät kupletin juonen jo aivan alkuvuosista lähtien. Tiettävästi tämän tuottanut puolalainen tuotantoyhtiö Sphinx erikoistuikin myöhemmin juuri näillä ja muilla aikansa sensaatiomaisilla aiheilla rahastamiseen. Pola Negri ja Lya Mara sen sijaan jatkoivat uraansa Saksassa, Pola Negrista tuli suuri kansainvälinen tähti kun taas Mara unohtui ja katosi valokeilasta viimeistään äänielokuvan yleistyttyä.
Bestia ei ole best, mutta ensimmäiseksi erittäin onnistunut elokuva.



Arvio: 3/5



BESTIA, 1917 Puola
Ohjaus: 
Aleksander Hertz
Käsikirjoitus: 
Aleksander Hertz
Näyttelijät: 
Jan Pawlowski, Lya Mara, Maria Duleba, Pola Negri, Witold Kuncewicz

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.