perjantai 8. kesäkuuta 2018

Insinööri Priten projekti (1918)


On ylen surullista ja ikävää, että vaikka neuvostoliittolaisia elokuvia on pian tullut arvosteltua satakunta kappaletta, en vielä tähän mennessä ole katsastanut ehkä kaikkein merkittävintä yksittäistä maan elokuvallista tuotosta: Insinööri Priten projektia. Syy miksen tähän ole kajonnut, johtuu pelkästään siitä etten vielä äskettäin tiennyt koko elokuvasta sen enempää kuin kukaan muukaan elokuvan keltanokka Venäjän ulkopuolella.
Tästä ei oikeastaan ole meidän päiviimme säilynytkään puolta tuntia enempää, mutta se riittää kaikkein oleellisimman huomaamiseen.
Alkuperäinen tarina sijoittui Amerikkaan. Insinööri Prite on kehittänyt ylivoimaisen uusiutuvalla energialla toimivan voimalaitoksen, mutta kavalat kapitalistikorporaattorit ovat miehen jaloa projektia vastaan. On tässä mukana pieni romanttinen sivujuonikin, mutta siitä ei varsinaisesti ole paljoa meidän päiviimme kestänyt.

Syy miksi tätä pidetään niin tärkeänä elokuvana johtuu siitä, että kyseessä on Lev Kuleshovin 19-vuotiaana ohjaama debyyttiohjaus, jossa näkyy selvästi miehen ja varhaisten neuvostoliittolaisten elokuvantekijöden kiinnostus amerikkalaisia elokuvia kohtaan. Mutta ei siinä kaikki: kyseessä on tiettävästi ensimmäinen elokuva koskaan, jossa käytetään nykyään kuuluisaa neuvostoliittolaista montaasileikkausta.
Täältä se tulee.
Sergei Eisensteinin, Vsevolod Pudovkinin ja muiden varhaisten mestareiden elokuvat popularisoivat montaasin idean ja hioivat sen täydellisyyteen, mutta idean isä oli Lev Kuleshov - joka toimi edellisten opettajana. Tässä vaiheessa idea on tosin vasta iduillaan ja tekniikka melko alkeellista, mutta montaasi mikä montaasi.
Insinööri Priten projektin hyvyydellä tai huonoudella ei näin ollen ole loppujen lopuksi ainakaan itselleni juurikaan merkitystä. Tällainen merkkiteos nyt kuuluu vain yksinkertaisesti nähdä tai vähintään edes tietää nimeltä sekä ymmärtää sen merkitys elokuvahistoriassa. Mykkäelokuvien ystävien vielä senkin edestä.



Arvio: !?/5



PROEKT INZHERENA PRAYTA, 1918 Neuvostoliitto
Ohjaus: Lev Kuleshov
Käsikirjoitus: Boris Kuleshov
Näyttelijät: Boris Kuleshov, Yelena Komarova

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.