maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kollegiregistraattori (1925)


Vasta tätä elokuvaa katsellessa tulin huomanneeksi arvostelleeni viimeisten kuukausien aikana jo useammankin elokuvan Fjodor Otsep -nimiseltä käsikirjoittaja/ohjaajalta, mutten ole vielä tainnut kertaakaan oikeasti mainita miehen nimeä ennen kuin nyt. Kyseinen kaveri ei oikeasti ole koskaan kuulunut niihin kuumimpiin nimiin edes omassa maassaan, mutta Otsepilla on muutoin varsin mielenkiintoinen elämäntarina, onhan kyseessä sentään harvoja neukkuohjaajia, jotka loikkasivat länteen ja päätyivät Saksan kautta aina Hollywoodiin asti.
Mitä tulee tämän varsinaisesti ohjanneisiin Ivan Moskviniin ja Juri Željabužskiin, kummankaan nimet eivät soita ainakaan itselläni minkäänlaisia kelloja. Ehkä tämä onkin kyseisen kaksikon tunnetuin teos? Moskvinille tämä taitaa vielä olla ainut ohjaus, sillä mies onkin pätevöitynyt lähinnä näyttelijänä etenkin vanhemmissa venäläisissä elokuvissa. Sen verran minäkin tiedän.
Nimihirviö Kollegiregistraattori on joka tapauksessa Aleksandr Puškinin novelliin perustuva tarina vanhasta kollegiregistraattorista eli vanhan venäläisen rankinjärjestelmän alimman virkamiesarvon omaavasta ukosta, joka alussa majoittaa luokseen saapuneen kuolemansairaan husaarin. Kun husaari myöhemmin parantuu, tämä päättääkin kaapata mukaansa vanhan ukon tyttären ja yrittää pakottaa tämän vaimokseen.
Ensiksi täytyy sanoa, miten ihanalta ja virkistävältä tuntuu pitkästä aikaa katsoa jotain muutakin neuvostoliittolaista kuin lakko- ja vallankumouselokuvia. Toisaalta tämäkään ei vain ole kovin kaksinen, ennemmin tönkkö ja harmaan tylsä vanhanaikainen mykkis ilman minkäänlaista kliimaksia tai kunnollisia huippukohtia. Ei mitään nähtävää.
Jouduin metsästämään Kollegiregistraattoria vuosikaupalla päästäkseni näkemään tätä edes kerran, mutta kuten niin monesti ennenkin kyseessä olikin ihan oikeasti unohdukseen joutava unilääke-elokuva, joka saikin lähinnä häpeilemään kaikkea tähän hukattua aikaa ja energiaa niin katsomisen kuin tekemisenkin kannalta. Plöts.



Arvio: 2/5



KOLLEZHSKIY REGISTRATOR, 1925 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Ivan Moskvin, Juri Željabužski
Käsikirjoitus: 
Aleksandr Puškin, Fjodor Otsep, Valentin Turkin
Näyttelijät: 
Boris Tamarin, Ivan Moskvin, Nikolai Aleksandrov, Nikolai Ryžov, Vera Malinovskaja, Vsevolod Aksjonov

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.