maanantai 25. kesäkuuta 2018

Karnevaalin lapsi ...eli kuka on isä (1921)


Pienenä välikevennyksenä lyhyt katsaus löytämääni mielenkiintoiseen fragmenttiin.
Jokainen vähänkään elokuvahistoriaa tunteva tietää varmuudella neuvostoliittolaisen elokuvan kunniakkaista perinteistä, koko joukosta valtaisia innovaatiota ja kuolemattomia klassikoita jo mykällä ajalla 20-luvulla, alkaen vaikka Sergei Eisensteinin ja Dziga Vertovin klassikkoelokuvista.
Huomattavasti tuntemattomampi tarina kertoo vanhasta keisarillisen ajan venäläisestä elokuvateollisuudesta, joka muutti vallankumousvuosina sellaisenaan tähtinäyttelijöine ja nimiohjaajineen päivineen Ranskaan ja jatkoi toimintaansa vaihtelevalla menestyksellä aina Toisen maailmansodan vuosiin asti Films Albatrossin nimen alla. Venäläisistä tekijöistä olen arvostellut jo Wladyslaw Starewiczin Le Roman de RenardinAleksandre Volkoffin Casanovan, Viktor Turnjanskin Tsaarin kuriirin sekä Dimitri BuchowetzkiSapphon.
Karnevaalin lapsi ...eli kuka on isä on sikäli mielenkiintoinen tapaus, että tämä on tehty samojen tekijöiden toimesta vuosi ennen itse Albatrossin perustamista ja tämän on ohjannut monilahjakas näyttelijäsuuruus Ivan Mozzuhin, jonka ainut toinen ohjaustyö kantaa nimeä Eriskummallinen klubi joka oli aikoinaan vastaperustetun Albatrossin järjestyksessä ensimmäinen täyspitkä elokuva ja äärimmäisen mielenkiintoinen elämys muutoinkin. Arvostelu siitä on jo valmiina.
Karnivaalin lapsi itse on pelkän obskuurin tuotantoyhtiönsä vuoksi täydellinen keräilyharvinaisuus, josta ilmestymisaikansa kovasta menestyksestä huolimatta on julkaistu kotikäyttöön ainoastaan jonkinlainen lyhennetty parin kelan versio 20-luvun lopulla. Tämä katsomani 15-minuuttinen lyhennelmä on koottu useammasta osittain säilyneestä kotikopiosta ja Kevin Brownlowin restauroijille lahjoittamista stillkuvista ja muusta materiaalista.
Mitä tulee tämän "lyhärin" tasoon, on kyseessä varsin nautittava ja hyvin koottu pieni lyhytelokuva vaikka suurin osa materiaalista tästä puuttuukin. Tarina kertoo Ivan Mozzuhinin esittämästä miljonääristä, joka löytää oveltaan tosielämän vaimonsa Natalia Lysenkon esittämän naisen adoptioon jättämän lapsen. Myöhemmin sama nainen juonii Ivanin hovimestarin kanssa paikan lastenhoitajana. Lopussa kaksikko menee naimisiin.

Sääli ettei tätä ole mahdollista nähdä kokonaisuudessaan, sillä tämän perusteella kyseessä on varsin sympaattinen ja tasokas romanttinen komedia.


Tämän pystyy katsomaan laillisesti Youtubessa.


L'ENFANT DU CARNIVAL, 1921 Ranska
Ohjaus: Ivan Mozzuhin
Käsikirjoitus: Ivan Mozzuhin
Näyttelijät: Ivan Mozzuhin, Natalia Lysenko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.