lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ravished Armenia (1919)


Pitkään kivenä kengässäni on hiertänyt eräs kuumottava armenialaisen elokuvan kokoelma, jonka katsastamiseen ei ole tuntunut löytyvän oikeaa hetkeä väkivalloinkaan. Nyt kun isovenäläiset mykkäelokuvat alkavat käydä jo pikkuhiljaa vähiin, lienee sopiva aika alkaa tarkastella myös näiden historiaa vähän lähemmin. Armeniahan oli 20-luvulta lähtien osa Neuvostoliittoa, joten asian ytimessä liikutaan toki edelleen.
Ravished Armenia ei varsinaisesti ole ensimmäinen armenialainen elokuva - sellainen julkaistiin vasta vuonna 1925 - mutta tämä liittyy sikäli aiheeseen, että se kertoo tekoaikaan käynnissä olleesta armenialaisten kansanmurhasta ja perustuu pilkuntarkasti pääosaa esittävän selviytyjän ja silminnäkijän Aurora Mardiganianin tarinaan.
Alkuperäistä elokuvaa ei valitettavasti ole sellaisenaan säilynyt meidän päiviimme vaan ainut tästä saatavilla oleva 24-minuuttinen klippi koostuu sekalaisista fragmenteista, stillkuvista ja selittävistä teksteistä.
Aurora Mardiganian.

Armenialaisten kansanmurha tapahtui Ensimmäisen maailmansodan vuosina Ottomaanien pitäessa kristittyjä vähemmistöjä syynä entisen suuren imperiumin romahtamiseen sekä valtaviin tappioihin. Kristittyjä ja erityisesti Ottomaanien valtakunnan armenialaista vähemmistöä alettiin järjestelmällisesti poistamaan päättävistä asemista, riisumaan aseista ja eliminoimaan miljoonittain.
Varsinainen tarina kertoo lähes dokumentaarisella tarkkuudella kuvattuna kansanmurhan raakuuksista, siitä miten ihmisiä marssitettiin erämaihin, pakotettiin kaivamaan omat hautansa ja ammuttiin. Eräässä kohtaa kuvataan naisten raiskauksia, kidutusta, turkkilaisten väkivaltaisista hyökkäyksistä kristittyjen kirkkoihin ja ihmisten ristiinnaulitsemista.
Kuuluisasta ristiinnaulitsemiskohtauksesta vielä erikseen mainittakoon, että Mardiganian on myöhemmin kertonut haastattelussa kohtauksen olleen oikeasti  amerikkalaista yleisöä varten keksitty, sillä todellisuus oli aivan liian raakalaismaista elokuvassa näytettäväksi. Ristiinnaulitsemisen sijaan ottomaanit nimittäin seivästivät kristittyjä.

Aurora Mardiganian itse kidnapataan perheineen ja marssitetaan erämaahan, jossa suurin osa tämän läheisistä tapetaan, Aurora itse myydään seksiorjaksi. Tosielämässä päähenkilö luonnollisesti pääsi lopulta pakenemaan aina Amerikkaan asti, jossa elikin pitkän ja terveen elämän. Aurora Mardiganian kuoli lähes 100-vuotiaana vuonna 1994.
Sekalaisten fragmenttien perusteella on mahdotonta alkaa pisteyttämään itse elokuvaa, mutta kyseessä on ainakin tämän perusteella ollut todella voimakas ja puhutteleva teos, vuoden 1919 elokuvaksi uskomattoman rankka ja realistinen kuvaus aiheestaan. Samalla tämä taitaa olla kaikenlaisten myöhempien kansanmurhaelokuvien varhaisin kantaisä.




RAVISHED ARMENIA, 1919 USA
Tuotanto: William Nicholas Selig
Ohjaus:
Oscar Apfel
Käsikirjoitus: Aurora Mardiganian, Frederick Chapin, Henry Leyford Gates
Näyttelijät: Anna Q. Nilsson, Aurora Mardiganian, Eugenie Besserer, Henry Morgenthau, Irving Cummings, Lillian West

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.