tiistai 5. kesäkuuta 2018

The Straits of Love And Hate (1937)


Eipä tuota varmaan ihan heti nykyään uskoisi, mutta tiettävästi 1900-luvun alkupuolella Leo Tolstoin tuotanto oli kovassa suosiossa myös modernisoituvassa Japanissa. Tiettävästi erityisen paljon itämaiseen yleisöön vetosi Tolstoin luokkaeroja, moraalia ja humanismia käsittelevä Ylösnousemus, joka filmattiinkin nousevan auringon maassa pelkästään mykän elokuvan aikaan useammankin kerran erilaisista lukuisista teatterisovituksista nyt puhumattakaan.
Kenji Mizoguchin The Straits of Love And Hate on jälleen yksi näkemys Tolstoin klassisesta romaanista, mutta omalla mizoguchilaisella twistillään. Tällä kertaa tarina kertoo hotellinomistajan nahjusmaisen pojan ja nuoren neidon suhteesta. Neidon tultua raskaaksi nuori mies hylkää tämän suurkaupunkiin ja lopulta nainen lapsineen päätyy kirjasta poiketen muutaman mutkan kautta teatteriin - Mizoguchi oli intohimoisia teatterimiehiä.
Muihin Mizoguchin saman ajan feministisempiin elokuviin verrattuna The Straits of Love And Hate taitaa olla niitä harvoja, jotka eivät edusta haikea tragediaa vaan varsin tyypillistä rauhalllista melodraamaa, jossa hylätty nainen yllättäen myös saa lopulta henkisen ja moraalisen voiton vanhasta vainoajastaan.

Pienestä tuntemattomuudestaan huolimatta tämän elokuvan ei ainakaan omasta mielestäni tarvitse häpeillä yhtään useimpien Mizoguchin tunnetumpien teostenkaan rinnalla, sen verran hyvää tekoa tämäkin on. Kuvallisesti kyseessä on helposti vähintään yhtä tyylikäs tapaus kuin mikä tahansa muu ohjaajan saman ajan elokuvista, itse tarinan jäädessä ehkä hivenen jälkeen Osakan elegiasta ja Gionin sisaruksista.
Yleisestä laadustaan huolimatta The Straits of Love and Hate on yksi pahamaineisimmista ja vähiten tunnetuista Mizoguchin leffoista pelkästään huonon saatavuutensa vuoksi. Ohjaajan edellinen työnantaja Daiichi-studiohan meni tunnetusti nurin miehen edellisen elokuvan esitysongelmien vuoksi ja tämä tehtiin muista mestarin teoksista poiketen nyt jo ammoin kuopatulle Shinko-studiolle, joten ilmeisesti tekijänoikeissyistä tätä ei siis ole voinut julkaista samalla tavoin yhtenäisessä boksissa Mizoguchin muiden töiden kanssa.
Jos The Straits of Love And Hatelle jotain toivoisi, niin perusteellista restaurointia, teräväpiirtotasoista kuvalaatua ja kunnollista kansainvälistä fyysistä julkaisua. Tämä jos mikä ansaitsisi paljon parempaa.



Arvio: 4/5



AIEN KYO, 1937 Japani
Ohjaus:
Kenji Mizoguchi
Käsikirjoitus: 
Kenji MizoguchiLeo TolstoiMatsutarô KawaguchiYoshikata Yoda
Näyttelijät: 
Fumiko Yamaji, Haruo Tanaka, Ichirô Sugai, Kaoru Nobe, Kumeko Urabe, Masao Shimizu, Seizaburô Kawazu, Yoshiharu Ôizumi, Yutaka Mimasu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.