perjantai 29. kesäkuuta 2018

The Eleven Devils (1927)

Henkilökohtaisesti en ole ikinä, ikinä, IKINÄ pitänyt jalkapallosta. Televisiosta katsottuna se lähinnä pitkästyttää kuoliaaksi ja koulussakin oli aina ne muutama tönivää ja huutelevaa öykkäriä, jotka veivät muilta kaiken ilon urheiluista - aivan erityisesti jalkapallosta. Joskus mukulana allekirjoittanut pistettiinkin väkisin johonkin jalkapalloryhmään sosiaalistumaan, mutta kesken jäi.

Tietenkään en alkaisi puhua siitä pahuksen pill... pallopelistä ellei tämänkin elokuvan aiheena olisi juurikin nahkakuulan potkiminen. Kyseessä taitaa vielä olla harvoja jalkapallon ympärille tehtyjä mykkiä saksalaisia urheiluelokuvia, joten vaikka laji itsessään ei kiinnostaisikaan, voi tästä ainakin saada kuriositeettina ihan mielenkiintoisen elokuvallisen elämyksen.

Mitä ymmärsin katsomani version espanjanakielisistä tekstityksistä, Die Elf Teufel kertoo Metropoliksesta tutun Gustav Fröhlichin esittämästä pienen työläisjoukkueen tähtihyökkääjästä, joka joutuu valitsemaan mukavan ja yltäkylläisen urheiluseuran sekä oman pikkuisen työläisjoukkueensa väliltä. Siinä sivussa nähdään myös varsin perinteikäs romanttinen kolmiodraama ja lopussa kaksi joukkuetta kohtaavat kentällä komeassa urheilumontaasissa.
Voin jo näin ihan aluksi tunnustaa, että vaikka kyseessä onkin virallisesti "jalkapalloelokuva" ei tässä oikeastaan nähdä itse potkupalloa kuin aivan alussa ja lopussa. Keskivaiheilla homma menee pelkäksi tylsäksi draamaksi, jonka skippaa helposti hyvällä omallatunnolla ilman mitään erityistä menetettävää malliin alun kamera-ajoja, nopeita leikkauksia, mitään.

Jos tästä nyt kuitenkin jotain kannattaa tarkastaa, niin ensimmäiset ja viimeiset 20 minuuttia, eli itselleni ironisesti kaikki oikeasti urheiluun liittyvä materiaali, joka on suorastaan erinomaisesti kuvattu ja kokoon leikattu. Ottelun etenemisestä ei juuri selkoa saa, mutta tyyli meneekin tässä reippaasti varsinaisen sisällön edelle, mikä ei välttämättä ole lainkaan niin huono asia kuin voisi luulla.
Sekä Carl Boese ja Zoltan Korda ovat ainakin itselleni melkoisen tuntemattomia ohjaajanimiä, mutta ainakin CV:n perusteella kaksikosta Korda lienee se ansioituneempi osapuoli. Mieshän jatkoi tämän jälkeen edelleen Saksasta Iso-Britanniaan, jossa ohjasi vaihtelevalla menestyksellä elokuvia aina 50-luvun puoliväliin asti. Toisin kuin Boesen, Kordan elokuvista suurin osa on julkaistu myös Suomessa. Pelkästään tämän perusteella olen enemmän kiinnostunut tutustumaan myöhemmin myös niihin.



Arvio: 3.5/5



DIE ELF TEUFEL, 1927 Saksa
Ohjaus: Carl Boese, Zoltan Korda
Käsikirjoitus: 
Walter Reisch
Näyttelijät: 
Evelyn Holt, Fritz Alberti, Gustav Fröhlich, John Mylong, Lissy Arna, Willi Forst

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.