maanantai 4. kesäkuuta 2018

The Poet and the Tsar (1927)


Kokemus on opettanut itseni varovaiseksi näiden neuvostoliittolaisten, venäläisten kirjailijoiden elämänkertojen ja klassikkoteosten filmatisointien suhteen. Yleensä näillä ei nimittäin ole nimeään lukuun ottamatta mitään tekemistä sen enempää historian kuin kaunokirjallisuudenkaan kanssa vaan homma on yleensä vedetty puhtaaksi propagandaksi Muistelmia kuolleesta talosta -tyyliin.
The Poet and the Tsar on kuitenkin erilainen tapaus, ainakin osittain. Tällä kertaa tarina jopa seuraa Aleksandr Puškinin elämää ja viimeisiä vaiheita muutenkin kuin kommunismin ilosanomaa julistaen. Tuotantoarvot ovat lisäksi tässä olleet silminnähden korkeat, onpa tätä kuvattu oikeilla tapahtumapaikoillakin, joten askel parempaan aiemmin mainitusta Dostojevski-filmatisoinnista on selviö.
Aleksandr Puškin oli vallankumouksellinen runoilija, venäläisen kirjallisuuden kultakauden käynnistäjä ja muutenkin hyvä tyyppi, ainakin mikäli tätä elokuvaa on uskominen. Aleksandr Puškin lisäksi piti lapsista ja köyhästä kansasta, mutta salakavalat aristokraatit ja tsaari onnistuivat juonimaan kirjallisen neron ennenaikaisesti hautaan. Siinä sivussa kiusattiin myös niitä lapsia ja kopeloitiin Puškinin vaimoa.

Kyllähän tämäkin kai viihdytti - tällä kertaa ehkä vähän tahattomastikin - mutta muutamia ihan näyttäviä kohtauksia, kuten esim. lopun naamiaisjaksoa ja alun suihkulähdekohtausta, lukuun ottamatta The Poet and the Tsar on melko puiseva ja vanhanaikainen historiallinen draama ihan oman aikansakin standardeilla. Ajan henkeen muodikkaita vauhdikkaita montaasileikkauksia ja vallankumouskohtauksia tässä ei nähdä ollenkaan vaan homma on ja pysyy silkkana patsasteluna alusta hamaan loppuun asti.
Keskinkertaisena historiallisena draamana tämä leffa tekeekin kai ihan pätevästi temppunsa, muttei valitettavasti mene ollenkaan sen pidemmälle tai edes kokeile mitään aivan perustasoa rohkeampia kerronnallisia tekniikoita muiden, aikansa parempien ja muistettavampien neuvostoliittolaisten tapaan. The Poet and the Tsar onkin yksinkertaisesti vain tappavan tylsä ja mielikuvitukseton tuotos, joka ei aneemisuudessaan jaksanut oikein hetkauttaa mihinkään suuntaan.
Parempia historiallisia pukudraamoja on mykän elokuvan aikaankin tehty vaikka kuinka. Mutta ainakin tästä voi sanoa, että on The Poet and the Tsar vähintään miljoona kertaa laadukkaampi ja lähdeuskollisempi tapaus kuin Muistelmia kuolleesta talosta. Rima ei tosin kummankaan suhteen ole kovin korkealla, mutta ajatus on tärkein.



Arvio: 2.5/5



POET I TSAR, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Vladimir Gardin, Yevgeni Chervyakov
Käsikirjoitus: Vladimir Gardin, Yevgeni Chervyakov
Näyttelijät: Aleksandr Larikov, Aleksei Feona, Boris Tamarin, Irina Volodko, Ivan Lerskiy, Konstantin Karenin, Olga Spirova, Yevgeni Chervyakov

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.