lauantai 23. kesäkuuta 2018

Cities and Years (1930)

Vielä yksi obskuuri ja unohdettu neuvostoliittolainen tälle päivälle. Tämänkertaisen elokuvan on ohjannut kaveri nimeltä Jevgeni Tshervjakov, suurelle yleisölle tuntemattomampia kyseiseltä ilmansuunnalta tulleita laatuohjaajia. Löytämäni yleensä luotettavan venäläisen lähteen mukaan tämän pitäis olla ainut meidän päiviimme asti säilynyt ohjaajan teos, mutta leffanörttinä tiedän varmuudella ettei väite pidä paikkaansa ollenkaan, sillä samaisen tekijämiehen ohjaaman The Poet and the Tsarin tulin nimittäin arvostelleeksi jo pari viikkoa sitten.

Cities and Years on tarina venäläisestä taiteilijasta, joka joutuu elokuvan alussa isänmaallisten saksalaisten porvarien vihan kohteeksi kotimaansa vuoksi, mutta tulee sillä kertaa erään sikäläisen miehen pelastamaksi. Myöhemmin samainen parivaljakko kohtaa sotatantereilla saksalaisen jouduttua venäläisten bolshevikkien vangiksi. Taiteilija päättää auttaa ystävänsä pakoon, mutta joutuu maksamaan teostaan kovan hinnan.
Kauniin rehellisesti sanottuna tämä taitaa olla jälleen näitä kliseisempiä ja keskinkertaisempia neuvostolaisia, niitä sellaisia elokuvia joissa ei oikein ole minkäänlaista erityistä persoonallisuutta tai henkeä, että ne jäisivät mitenkään erityisesti mieleen. Tästä esimerkiksi parinkymmentä minuuttia katsomisen jälkeen käteen jäi vain Imperiumin sirpaleen tyylikkäitä sotakohtauksia muistuttavat vastaavat sekä kolme sekuntia keskeltä ihastuttanut komea montaasileikkaus.

Tässä elokuvassa ei vain oikein ole mitään, mistä kirjoittaa tai mistä puhua. Cities and Years on vain unohdettava, stereotyyppinen neuvostoliittolainen mykkäelokuva. Tiettävästi tästä puuttuukin vielä ainakin kahden kelan (n. 20-25 min) edestä materiaalia, jonka pitäisi kattaa kokonainen romanttinen sivujuoni ja jonka puuttumisen vuoksi tämä todennäköisesti tuntuu vieläkin kuivemmalta ja tunteettoman rutiininomaiselta bulkkielokuvalta.
Cities and Years jättää kansankielellä sanottuna kylmäksi. Ei säväytä, ei jää mieleen, ei inspiroi. Ei mitään.



Arvio: 2/5



GORODA I GODY, 1930 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Jevgeni Tshervjakov
Käsikirjoitus: 
Jevgeni Tshervjakov, Dmitri Tolmachyov, Konstantin Fedin, Nathan Zarkhi
Näyttelijät: 
Andrei Kostrichkin, Bernhard Goetzke, Boris Medvedev, David Gutman, Gennadiy Michurin, Ivan Chuvelyov, Sofiya Magarill, Vladimir Gardin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.