tiistai 26. kesäkuuta 2018

Blue Note (1991)


Mikäli Blue Note ei satu nimenä soittamaan minkäänlaisia, ei hätää. Tämän tekoaikaan Andrzej Zulawskin tähti alkoi jo olla siinä määrin sammuksissa muutaman teattereissa flopanneen teoksen jäljiltä, että tätä voi jo ihan hyvällä syyllä kutsua jonkinlaiseksi pieneksi harvinaisuudeksi, jonka todennäköisesti tuntevat ja ovat nähneet lähinnä ohjaajan vannoutuneimmat ihailijat. Itsekin jouduin pätevämmän puutteessa katsomaan tämän venäläiseltä paikalliselle kielelle dubatulta julkaisulta ilman tekstejä. Parempi sekin kuin ei mitään.
Blue Note on selvästi Milos Formanin Amadeuksen innoittama tehty kertomus sairauden heikentämän Frederich Chopinin viimeisistä päivistä sekä rakastajattarensa ja tämän tyttären välisestä kolmiodraamasta romantiikan ajan Ranskassa, jossa mies taiteilijaystäviensä ympäröimänä poti vimmaista luomisen tuskaa vielä aivan liian aikaisin päättyneen elämänsä ehtoopuolella.

Luonnollisesti koska kyseessä on Zulawskin elokuva, ei tältä sovi odottaa mitään Hollywood-elokuvien perinteisiä kliseitä ja kommervenkkeja, vaan tässäkin liu'utaan jatkuvasti suoranaisen unenomaisen surrealismin ja ymmärrettävän ydintarinan välillä. Koti-ikävää poteva Chopinin hahmokin on itse asiassa Zulawskin omakuva, mikä kääntää koko kertomuksen vähintään yhtä paljon vihjailevan omaelämänkerralliseksi kuin hahmolleen uskolliseksi draamaksikin.
Chopinia näyttelee muuten kaveri nimeltä Janusz Olejniczak, joka on itsekin oikeassa elämässä huippupianisti. Olejniczak lienee kuitenkin useimmille tutumpi nimi Roman Polanskin Pianistin soundtrackin takaa.
Rehellisesti sanoen itselläni ei tästä elokuvasta oikeasti ole tämän enempää järkevää sanottavaa. Blue Note on Andrzej Zulawskin ohjaustyö ja mikäli ylipäänsä sattuu tämän joskus katsomaan tai tuntee tätä etukäteen nimeltä, todennäköisesti onkin jo tutustunut ohjaajan tyyliin ja tietää mitä tältäkin odottaa ylinäyttelyineen ja käsikameroineen päivineen niin hyvässä kuin pahassakin.
Mitä tuleen omaan mielipiteeseeni, itse pidän Zulawskin tyylistä ja pidän myös Blue Notesta. 



Arvio: 4/5



LA NOTE BLEUE, 1991 Ranska
Ohjaus: Andrzej Zulawski
Käsikirjoitus: Andrzej Zulawski
Näyttelijät: 
Marie-France PisierJanusz OlejniczakSophie Marceau

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.