lauantai 9. kesäkuuta 2018

The Young Lady and the Hooligan (1918)


Selaillessani käsittelemättömien neuvostoliittolaisten mykkäelokuvien kokoelmaani löysin taas vaihteeksi yhden mielenkiintoisen nimekkeen, josta voisi sanasen sanoakin. Tämänkertaisen elokuvan on ohjannut, käsikirjoittanut ja pääosaa näytellyt mies nimeltä Vladimir Majakovski, yksi 20-luvun johtavista ja kuuluisimmista vallankumouksellisista runoilijoista maailmassa. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kyseessä on tiettävästi yksi varhaisimmista meidän päiviimme säilyneistä neuvostoliittolaisista elokuvista, kuvattu alle kuusi kuukautta Lokakuun vallankumouksen jälkeen.

The Lady and the Hooliganin tarina kertoo syrjäisen pikkukyläsen kouluun aikuisia ja lapsia opettamaan saapuvasta nuoresta naisesta. Yksi oppilaista, tarinan huligaani, kirjoittaa koepaperiin rakastuneensa opettajaansa, minkä nuori nainen kokee ahdistavaksi tungetteluksi. Toiset oppilaat päättävät kostaa huligaanille ja pahoinpitelevät tämän. Lopussa huligaani tekee kuolemaa, mutta pyytää ennen loppuaan opettajalta viimeistä suudelmaa.


Majakovskin ja kumppaneiden selvänä tavoitteena oli koettaa kertoa tarinansa ilman välitekstejä sun muita selittelyjä ja toisin kuin myöhemmissä saksalaisissa kokeiluissa, tällä kertaa temppu epäonnistui pahanpäiväisesti. Perusongelma koko lyhärissä on, ettei tekijöillä ollut oikeasti minkäänlaisia työkaluja kertoa tarinaansa aivan perustason kuvakerrontaa lukuun ottamatta. Näin ollen tarinan punaisesta langasta, hahmojen motiiveista sun muista on tarpeettoman vaikeaa päästä kärryille ilman jotain erillistä selittävää juonireferaattia. 

Itse en pitänyt tästä juurikaan. Kauhean pölyttyneessä ja vanhanaikaisessa The Lady and the Hooliganissa ei omaan makuuni ollut mitään muuta ihmeellistä tai kiinnostavaa kuin Majakovski itse. 



Arvio: 2/5



BARUSHNUYA I KHULIGAN, 1918 Neuvostoliitto
Ohjaus: Vladimir Majakovski, Jevgeni Slavinski
Käsikirjoitus: 
Edmondo De Amicis, Vladimir Majakovski
Näyttelijät: Vladimir Majakovski, 
Aleksandra Rebikova,Fyodor Dunayev

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.