lauantai 16. kesäkuuta 2018

The Murder of General Gryaznov (1921)


Eletään vuotta 1905. Venäjän keisarikunta on hävinnyt sodan Japania vastaan ja usko valtakunnan mahtiin on koetuksella. Georgian Tblisissä rautatietyöläiset päättävät ryhtyä lakkoon muiden ammattikuntien tuella. Kenraali Griaznov päättää ryhtyä koviin otteisiin kapinoitsijoita vastaan, mutta pääseekin elokuvan nimen mukaisesti itse hengestään.
The Murder of General Gryaznov on sikäli kiinnostava teos, että kyseessä on tiettävästi vanhin täysin meidän päiviimme kokonaisena säilynyt georgialainen fiktioelokuva, joka on tehtykin vain muutamia kuukausia keisarikunnasta itsenäistyneen Georgian liittämistä Neuvostoliittoon. Georgialla on oikeasti todella komeat perinteet elokuvataiteen saralla, joten ainakin paperilla kyseessä pitäisi olla jonkinlainen alan pieni merkkiteos.
Valitettavasti kaikenlainen vähänkään mielenkiintoinen päättyy itse elokuvan ulkoisiin puoliin, sillä tyypillisen pioneerityön tapaan tämä ei kyllä sisällöllisesti ole kovinkaan kaksinen tekele. Koska kyseessä on periaatteessa hyvinkin kokemattomien tekijöiden sodan jälkeen tekemä, tässä ei kauheasti teknisellä osaamisella tai syvemmällä sanomalla juhlita vaan kerronta on juuri ja juuri tarpeeksi selkeää tarinan ymmärtämiseen, mutta mitään ihmeempää jännitystä tai huumoria tältä on turha etsiä.
Puvustus, joukkokohtaukset ja paikallinen partamuoti ovat tosin toisinaan ihan mielenkiintoista katseltavaa, mutta kaikki muu...
Ei hjuva.



Arvio: 2/5



ARSENI JORIASHVILI, 1921 Neuvostoliitto
Ohjaus: Ivane Perestiani
Käsikirjoitus: 
Ivane Perestiani, Shalva Dadiani
Näyttelijät: 
Alisa Kikodze, Elisabed Cherqezishvili, Ivane Perestiani, Ivan Kruchinin, Mihail Tšiaureli, Nino Dolidze

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.