torstai 21. kesäkuuta 2018

My Nights Are More Beautiful Than Your Days (1989)


Olen huomannut, että mitä pitemmälle näitä Andrzej Zulawskin elokuvia katsoo, sitä enemmän niistä oikeasti oppii nauttimaan, olipa kyseessä oikeasti hyvä taideteos tai ei. Ohjaajalla nimittäin on niin jäljittelemätön ja vauhdikas tyylinsä, että sillä saisi jopa puhelinluettelon sisällönkin tuntumaan joltain elämää suuremmassa kofeiini- ja piripöllyssä tehdyltä pöhnäiseltä taiteelta, vieläpä äärimmäisyyksiin asti kiinnostavalta ja viihdyttävältä sellaiselta.
My Nights Are More Beautiful Than Your Days on romanttinen elokuva - Andrzej Zulawskin tyyliin. Tästä lajistahan saatiin jo vähän esimakua Tärkeää on... rakastaassa ja huomattavasti campimmassa Mad Lovessa, mutta ensimmäisen tapauksessa kyseessä oli vielä ohjaajansa elokuvaksi varsin kesy ja tavanomainen, joskin oikein hyvä, viihdyttävä raina ja jälkimmäinen veti homman turhia ujostelematta suoraan altaan syvään päähän.

Tällä kertaa tarinan päähenkilö, edistyksellisen tietokonekielen kehittänyt Lucas saa kuulla sairastavansa hitaasti järkensä sumentavaa ja lopulta kuolemaan johtavaa parantumatonta aivosairautta. Lucas sattuu vielä rakastumaan paikalliseen, rikkaiden herraskaisten kansoittamissa yökerhoissa esiintyvään meedioon.
Tässä vaiheessa ei vielä mitään ihmeellistä. Zulawskin edellisen romanttisen tavoin My Nightsissa kuitenkin toistuu kuitenkin jälleen sanoma rakkauden paitsi ihmisiä yhdistävästä, myös rikkirepivästä voimasta. Kummallakin hahmolla on takanaan traaginen ja kylmä menneisyys, joka romanttisen suhteen myötä alkaa nousta yhä enemmän pinnalle piinaamaan niiden kantajia.

Toinen keskeinen teema on ohjaajalle tyypillisesti hulluus. Aivoja rappeuttavan taudin kanssa painivan Lucasin mielenterveys on elokuvan edetessä yhä enemmän koetuksella, mikä manifestoituu toisinaan ohjaajalle tyypillisen järjettömän dialogin lisäksi myös hyvinkin hämmentävien tapahtumien, kuten sinisen pääsiäispupun ja unikkoa taskussaan kantavan kääpiön hahmoissa. Tässä kääpiö tosin puhuu vain oikein päin, erotuksena johon David Lynchin tuotoksiin.
Kauniimpi osapuoli vastaavasti vaappuu jo hoipertelee tuskaisesti psykedeelisissä valoissa kylpevissä viihdeluolissa kuin hypnoosissa, Zulawskin itsensä taatun levottoman kameratyöskentelyn jälleen pitäessä kiinnostusta yllä silkalla hyperkineettisellä keskittymiskyvyttömyydellään. Zulawskin romanttiset visiot taitavatkin olla ainoita lajissaan jotka pystyvät täysin saumattomasti olemaan pahuksen hämmentäviä, kauniita, kitschiä, runollisia ja hauskoja - kaikkia samanaikaisesti!

Zulawskin rakkaus on raadollista, ristiriitojen raastamaa ja kylmää, mutta samalla niin pahuksen aitoa - paljon aidompaa kuin monissa keinotekoisemmissa Hollywood-lätkyttelyissä.
My Nights Are More Beautiful Than You Days on jälleen taattua Zulawskia: mielipuolisen  omituinen kertomus hullusta rakkaudesta, henkisestä tuskasta ja lihallisesta nautinnosta. Samalla kyseessä on äärimmäisen viihdyttävällä tavalla ylityylitelty taidepaukku, laadukas elokuvayksilö ja kaikilla kuviteltavissa olevin tavoin nautinnollinen elämys, jollaisia voi tulla vastaan vain jonkun puolalaisen hullun neron filmografiassa.



Arvio: 4.5/5



MES NUIS SONT PLUS BELLES QUE VOS JOURS, 1989 Ranska
Ohjaus: Andrzej Zulawski
Käsikirjoitus: 
Andrzej Zulawski
Näyttelijät: 
Jacques Dutronc, Sophie Marceau, Valérie Lagrange

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.