keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Hilde Warren und der Tod (1917)


Koetin huvikseni kurkotella niin kauas historiaan Fritz Langin uran alkuaikoihin kuin mahdollista ja alkaa katsoa miehen elokuvat läpi niin perusteellisesti kuin mahdollista. Hilde Warren ei ole ensimmäinen Lang-elokuva, mutta se on vanhin mitä suinkaan on tähän hätään mahdollista nähdä missään muodossa. Kyseessä on niin muinainen tekele, että Fritz Lang palvelikin sitä kirjoittaessaan vielä Itävalta-Unkarin keisarillisessa armeijassa ja käsikirjoituskin syntyi ajankuluksi kenttäsairaalassa.
Varsinainen tarina kertoo Hilde Warren -nimisestä näyttelijättärestä, jolle kuolema ilmestyy miehen hahmossa ja lupaa tälle vapautusta elämän kurjuudesta ja kärsimyksestä, mutta Hilde päättää kieltäytyä viittamiehen tarjouksesta.
Myöhemmin Hilde rakastuu Hectoriin ja menee tämän kanssa naimisiin. Vähänpä Hilde tietääkään, että Hector on suunnitellut pankkiryöstöä ja kuolee lopulta poliisien luoteihin. Kuolema saapuu jälleen Hildelle, mutta Hilde kieltäytyy jälleen viittamiehen tarjouksesta.

En spoilaa tarinaa enää tämän enempää, mutta tuosta alkupätkästäkin jo selvästi huomaa "pimeyden ruhtinaan" viehtymyksen synkistelyyn, kuolemaan ja monipuoliseen symboliikkaan. Itse asiassa tämä toikin jo vähän mieleen Väsyneen kuoleman vaikkei Asfaltin ohjaaja selvästi  osannutkaan ottaa loistavasta käsikirjoituksesta kaikkea irti.
Teknisessä mielessä tässä ei kait sitten olekaan paljoa kirjoittamista. Hilde Warren un der Tod tehtiin sota-aikaan, jolloin kaikista liikenevistä resursseista ja osaajista oli muutenkin pulaa ja kaikki aivan perustasoa kehittyneemmät tekniikatkin tulivat vasta seuraavalla vuosikymmenellä.
Muutoin sanoisin tätä jopa kohtuullisen positiiviseksi yllättäjäksi, jota lyhennetyssäkin muodossa voi suositella Fritz Langin alkuaikojen obskuurimmasta tuotannosta kiinnostuneille.



Arvio: 3/5



HILDE WARREN UND DER TOD, 1917 Saksa
Tuotanto: Joe May
Ohjaus: Joe May
Käsikirjoitus: Fritz Lang
Näyttelijät: 
Bruno Kastner, Ernst Matray, Georg John, Hans Mierendorff, Mia May

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.