tiistai 12. kesäkuuta 2018

Mocny czlowiek (1929)


Koska olen laiska ja moottoritie on muutenkin kuuma, päätin sittenkin skipata muutaman vähän keskinkertaisemman puolalaisen mykkäelokuva yli ensimmäisestä suoraan siihen kaikkein parhaimpaan, kuuluisimpaan ja merkittävimpään yksilöön: Henryk Szaron Mocny czlowiekiin eli "Vahvan mieheen".
Mikäli puolalainen elokuva noin yleensä on hakusessa ja mykkäelokuvat vielä päälle, ei osaa edes aavistaa mitä tässä on oikeasti menettänyt. Itse muistan nähneeni tästä kymmenisen minuuttia pitkän pätkän jo viimeisinä lukiovuosina ja se teki ainakin itseeni valtaisan vaikutuksen jo tuolloin.

Mocny czlowiek on tarina menestyksennälkäisestä, mutta lahjattomasta kirjailijasta ja tomittajasta, joka on tarvittaessa valmis tarttumaan tilaisuuteen vaikka sitten keinoja kaihtamatta. Kun toimittajan sairas ystävä päättää tämän tehdä itsemurhan, huomaa ahne päähenkilö hetkensä tulleen ja julkaisee tämän jälkeensä jättämän käsikirjoituksen omalla nimellään.
Tämän elokuvan tarina todennäköisesti kuulostaa jo moneen kertaan kerrotulta - suorastaan kliseiseltä - mutta sillä ei oikeastaan ole tässä tapauksessa väliä. Mocny czlowiek on nimittäin niitä elokuvia, joissa itse kerronta on huomattavasti oleellisempaa kuin itse juonellinen sisältö.
Henryk Szaron elokuvaa on monessa lähteessä ollut perinteisesti tapa luokitella psykologiseksi draamaksi, mikä käytännössä tarkoittaa silkasta pikkutarkasta realismista luopumista kaikenlaisten henkilöhahmojen sielunelämää kuvaavien tyylittelyjen tieltä. Yhtään liioittelematta tämä sisältää jotakuinkin kaikki siihenastisen elokuvan tunnetut tehokeinot ja trikkikuvat erilaisista ranskalaisen elokuvan suosimista päällekkäisistä kuvista ja split screenistä saksalaisten tyyliteltyihin varjoihin sun muihin nikseihin, mutta hiottuna tekoaikaan ennennäkemättömälle tasolle.

Lukiovuosinani kokemani kohtaus sijoittuu aivan loppuun, jossa syyllisyyden kalvama "kirjailija" on teatterissa ja ruudussa alkaa pyöriä taputtavien ihmisten kuvat sekaisin vääristyneitä maskeja pitävien konemaisten ballerinojen kanssa. Aina välillä ruudussa vilahtaa elokuvan ja kirjan nimi "Mocny czlowiek" suurilla kirjaimilla vain muistuttamaan mistä koko jutussa olikaan kyse. Niin hieno kohtaus, niin vaikeaa selittää sanallisesti auki.
Toisessa mainitsemisen arvoisessa kohtauksessa tomittaja pettää vaimoaan toisen naisen kanssa kun ulkona nousee samaan aikaan rajumyrsky ja ukkonen. Seksi on nimittäin vaarallista Puolassakin.
Mocny czlowiek on ainutlaatuinen elämys, teknisesti lähes täysin virheetön mykkäelokuva, teos joka pystyy tasaväkisesti kamppailemaan genrensä piikkipaikasta lähes minkä tahansa toisen mykän rainan kanssa. Sääli vain että tämä on niin kauhean tuntematon.



Arvio: 5/5



MOCNY CZLOWIEK, 1929 Puola
Ohjaus:
Henryk Szaro
Käsikirjoitus: 
Andrzej Strug, Henryk Szaro, Jerzy Braun, Stanislaw Przybyszewski
Näyttelijät: Agnes Kuck, Artur Socha, Boleslaw Mierzejewski, Gregori Chmara, Janina Romanówna, Julian Krzewinski, Maria Majdrowicz, Stanislawa Wysocka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.