maanantai 4. kesäkuuta 2018

Yökuski (1928)


Koska mykät neuvostoliittolaiset alkavat pikkuhiljaa käydä vähiiin ja kaikki ne klassisimmat alkavat olla jo taputeltu, sitä varmaan luulisi jäljellä olevan lössin koostuvan lähinnä unohdettavan huonoista propagandatöräyksistä.
Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, sillä niiden muutamien klassikkotekijöiden ja -teosten lisäksi Neuvostoliitossa vaikutti myös koko joukko vähemmälle huomiolle jääneitä tekijämiehiä ja pienemmän mittaluokan klassikoita, joista ei yleensä puhuta ja joita on tullut mahdollista yleisesti katsoa vasta pitkälle 2000-luvulla internetin myötä.
Georgi Tasinin Yökuski on juuri tällaisia täysin nimettömiä ja jopa mykkäelokuvia seuraavalle yleisölle täysin tuntemattomia teoksia, jonka ohjaaja sen enempää kuin suurin osa näytteljöistäkään ei todennäköisesti sano kenellekään yhtään mitään. Ainoat tämän elokuvan parissa työskennelleistä, jotka valpas katsoja saattaa tunnistaa on pääosaa esittävä Amvrosi Buchma, joka nähdään myös Sergei Eisensteinin Iivana Julmassa sekä Aleksandr Dovzenkon elokuvista tuttu, tässä kasakkaa esittävä Nikolai Nademsky.

Hassu fakta muuten: Amvrosi Buchma on Dovzenkon Arsenalin alussa se ilokaasusta saava viiksekäs sotilas.
Toisin sanoen Yökuski on hyvin harvinainen ja vähän tunnettu teos, jos nyt ei suoranaisesti laatunsa niin useille nimettömien tekijöiden kautta sitten senkin edestä.

Mutta itse elokuvahan on täyttä rautaa ja helposti parhaita ukranainalaisia mykkiä, joita olen koskaan nähnyt. Kyseessähän on oman esittelynsä mukaan psykologinen draama odessalaisesta yökuskista, joka päättää kostaa valkoisten kasakalle tyttärensä kuoleman.
En ole täysin varma mitä psykologisella draamalla tässä tapauksessa tarkoitetaan, mutta uskoisin sen liittyvän Yökuskin viimeisen päälle tyyliteltyyn ulkoasuun, dramaattiseen valaistukseen ja äärimmäisen huoliteltuun leikkauseen, jotka jo yksinään ohjaavat tehokkaasti katsojan ajatuksia haluttuun suuntaan. Tämä onkin jälleen niitä elokuvia, joiden katsomiseen ja täydelliseen ymmärtämiseen ei tarvitse ymmärtää sanaakaan dialogista - äärimmäisen tasokasta elokuvataidetta.
Yökuski on vaikuttava, vavisuttava, suorastaan järisyttävä elämys, joka pesee taituruudessaan helposti suurimman osan nykyelokuvistakin leikiten. Mutta kuten sanottua: nimettömät tekijät, nimetön elokuva.
Maailmassa ei ole oikeutta.



Arvio: 4.5/5



NICHNYI VIZNYK, 1928 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Georgi Tasin
Käsikirjoitus: Moses Zats
Näyttelijät: Amvrosi Buchma, Karl Tomski, Maria Dyusimeter, Nikolai Nademsky, Yu. Shumsky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.