keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Matka kuuhun (1929)


Kaikkien mahdollisten elokuvien kliseiden ja genrejen isä jaksaa aina vaan yllättää. Tätä edellisessä elokuvassaan Fritz Lang ehti jo esittelemään maailmalle kaikki vakoiluelokuvan perustemput, mutta tällä kertaa mentiin vielä askel pitemmälle: Matka kuuhun on ensimmäisiä ellei jopa ensimmäinen koskaan tehty "kova" tieteiselokuva, joka on toiminut innoittajana ja inspiraationa elokuvien lisäksi oikean elämän rakettitutkimuksessakin.
Elokuvan rakenne on perusosiltaan suoraan kopioitu Vakoilijasta: kyseessä on jälleen lähes kolmituntinen eepos, jonka ensimmäinen puolikas menee hahmojen ja heidän suhteidensa esittelyyn ja loppupuolikas liikutaan asian ytimessä eli avaruusmatkailun parissa.
Varsinainen tarina kertoo Helius-nimisestä liikemiehestä, joka kiinnostuu tiedemiehen teoriasta jonka mukaan Kuussa on kultaa. Seuraa melkoisen saippuaoopperamainen melodraama, jonka päätteeksi kaksi edellistä, salakavala liikemies, Heliuksen salainen ihastus, tämän kilpailija ja salamatkustajana mukaan ujuttautunut poika matkaavat kohti ääretöntä ja sen yli.

Erityisen merkittävän tästä elokuvasta tekee, että kyseessä on tiettävästi ensimmäinen koskaan tehty näkemys raketin laukaisusta ja koska tämän tekoon oli palkattu ajan parhaita rakettitekniikan ja avaruusfysiikan asiantuntijoita, edellinen on vielä oman aikansa mittapuulla äärimmäisen realistisesti ja tieteellisesti tarkasti esitetty. Tässä onkin mm. avaruusraketin sisäinen ja ulkoinen rakenne lähdön eri vaiheineen kuvattu ensimmäistä kertaa sellaisina kuin ne nykyään tunnetaan. Samanlaisia pieniä yksityiskohtia löytyy oikeasti vaikka kuinka paljon.
Itse asiassa Matka kuuhun onkin oikeasti niin realistinen, että natsien alkaessa kehittää omaa tekniikkaansa Fritz Langin elokuvan rakettikuvaus ja niiden pienoismallit koettiin niin tarkoiksi että ne päätettiin asettaa täydelliseen näyttely- ja esityskieltoon. Tämän elokuvan parissa työskennelleet rakettitekniikan erikoismiehet Hermann Oberthista ja tämän oppipojasta Wernher von Braunista lähtien työskentelivät sodan jälkeen NASAlle ja sovelsivat ideoitaan ihan oikeassa avaruusmatkailussa.
Mistä esimerkiksi luulette rakettien lähtölaskennan tulleen? No tietysti tästä elokuvasta!

Harmittavasti tämä vain kärsii jotakuinkin täysin samoista ongelmista kuin Vakoilijakin, eli tylsästä alusta ja liiasta pituudesta. Jälleen mielenkiintoinen ja jännittävä loppu onnistuu pelastamaan paljon, vaikka tähän aikaan uraauurtavista raketti- ja avaruusvisioista huolimatta ei Kuun rakennetta selvästikään täysin tunnettu.
Matka kuuhun on historialliseen merkitykseensä suhteutettuna harmittavan tuntematon ja aliarvostettu elokuva. Itse uskon, että suurin syy tämän ja Vakoilijan täydelliseen tuntemattomuuteen on sijoittuminen Fritz Langin tuotannossa Metropoliksen ja M - kaupunki etsii murhaajan kaltaisten kaikkien aikojen klassikoiden välille. Ei tässä kyllä muutakaan keksi.



Arvio: 4/5



FRAU IM MOND, 1929 Saksa
Tuotanto: Fritz Lang
Ohjaus: Fritz Lang
Käsikirjoitus: Fritz Lang, Thea von Harbou
Näyttelijät: 
Fritz Rasp, Gerda Maurus, Gustav Von Wangenheim, Gustl Gstettenbaur, Hermann Vallentin, Klaus Pohl, Mahmud Terja Bey, Max Zilzer, Tilla Durieux, Willy Fritsch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.