maanantai 11. kesäkuuta 2018

Shor and Shorshor (1926)


Harmikseni jouduin edellisessä katsauksessani toteamaan, ettei paljon puhuttu Amo Bek-Nazarianin Namus olekaan teknisesti ensimmäinen armenialainen kokopitkä elokuva, jollaisena sitä on viimeisen vuosisadan aikana ehditty markkinoimaan.
Mutta ei hätää. Shor and Shorshor ei sekään varsinaisesti ole ensimmäinen maassa tehty elokuva, mutta se on taatusti ensimmäinen armenialainen pitkä komedia ja vielä samaiselta tekijämieheltä kuin edellinenkin. Hahaa!
Varsinainen juoni kertoo kahdesta juoppolallista, Shorista ja Shorshorista, jotka näiden vaimot heittävät kotoaan pihalle etsimään ruokaa. Käytännössä koko elokuva koostuukin kahden mursuviiksisen hahmon epämääräisistä seikkailuista Armenian kyöhällä ja takapajuisella maaseudulla.

Edellinen siis käytännössä kattaa koko 55 minuuttia pitkän elokuvan koko tarinan, mitään yllätyksiä tai kiinnostavia käänteitä ei ole vaan kaksi juoppolallia vain töppäilevät töppäilemästä päästyään ja meno on parhaimmillaankin kuin varhaisimmissa amerikkalaisissa slapstick-komedioissa, jotka päällisin puolin ovat muutamia yksittäisiä esityksiä lukuun ottamatta vanhentuneet jo aikoja sitten.
Todella omituisena piirteenä kaksi juoppolallia sattuvat näkemään erilaisia hämmentäviä hallusinaatioita, joiden kautta tekijät ovat päässeet näpräilemään kaikenlaisten vinkeiden erikoistehosteiden kanssa. Harmi vain etteivät nekään tarjoa mitään sellaista erityisen kiinnostavaa mitä joku Georges Melies ei olisi ehtinyt jo tekemään paremmin pari vuosikymmentä ennen armenialaisia.
Suorin itselleni mieleen tullut vertailukohde Shorille ja Shorshorille lienee suomalainen junttikomedia, jossa jokaisen vitsin kohdalla on yleensä vain menty siitä missä aita on matalin ja varsinainen huumorin taso ja hauskuus ovat täysin toissijaisia asioita. Tämä vain on ollut oikeasti kokemattomien ja toistaitoisten ihmisten tekosia, joten tuon nyt periaatteessa pystyy vielä antamaan jotenkuten anteeksikin. Shorista ja Shorshorista se ei kuitenkaan elokuvana tee yhtään sen parempaa tai nautittavampaa katselukokemusta.



Arvio: 1.5/5



SHOR I SHORSHOR, 1926 Neuvostoliitto
Ohjaus: Amo Bek-Nazarian
Käsikirjoitus: Amo Bek-Nazarian, M. Bagratuni
Näyttelijät: 
A. Amirbekyan, Avet Avetisyan, B. Muradyan, Grigor Avetyan, Hambartsum Khachanyan, Nina Manucharyan, O. Stepanyan, Ye. Adamyan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.