maanantai 18. kesäkuuta 2018

The Ghost That Never Returns (1930)


Noniin, päivän toinen. Vielä samalta ohjaajalta kuin edellinenkin. Abram Room ei nykyään varmaan enää nimenä suurimmalle osalle sano mitään eikä häntä kai suuriin nimitekijöihin koskaan ole taidettu lukeakaan, mutta mies on toki tullut urallaan ohjanneeksi muutaman ihan maineikkaan ja ylistetynkin elokuvan, kuten Sängyn ja sohvan sekä tietysti tämän The Ghost That Never Returnsin, joka tuntuukin nauttivan jonkinlaista kulttisuosiota joissakin mykkäelokuvapiireissä vaikkei mikään maailmanluokan suosikki olekaan.
Yllätyksenä tuskin tulee kenellekään, että tälläkin kertaa kyse on vasemmistolaisesta propagandasta. Tarina kertoo eteläamerikkalaisesta öljytyöläisten lakkotoimintaa järjestelevästä vallankumouksellisesta, jolle annetaan mahdollisuus päästä vankilasta tapaamaan vaimoaan. Todellisuudessa keljut kapitalistit yrittävät vain saada sankaria paljastamaan toveriensa olinpaikan ja henkilöllisyyden lopullista ratkaisua varten.
Pitkästä, pitkästä aikaa tuli neuvostoliittolaista mykkäleffaa katsellessa aika pahasti pitkäksi. Tämä jo pelkästään syystä, että The Ghost That Never Returnsin tarina ja hahmot tuntuvat kauhean pinnallisilta, vain vaivoin koko kestoa kannattelevia tekosyiltä kokonaiselle elokuvalle. Tähän päälle epäselvä kerronta ja katsomani kopion äärimmäisen huono kunto, tökerösti päälle jälkiäänitetty dialgia ja koko touhun taattu kliseisyys, ja laskeudutaan jo jonnekin todella syvälle silkan puhtaan tylsyyden ja pitkäveteisyyden syövereihin pulikoimaan.
Abram Roomin elokuvan kulttisuosion takana lienee niin monen muun neuvostoliittolaisen tavoin sen paikoin komea kuvaus ja parissa kohtaa ihan kivat montaasileikkaukset, mutta omasta mielestäni hyvään elokuvaan tarvitaan kyllä vähän muutakin kuin parit kivat rajaukset. En tiedä miksi, mutta tekijöillä ei selvästikään ollut tällä kertaa oikein muuta tarjota.
Siinä kai se lyhykäisyydessään oli. Olen viimeisen vuoden aikana nähnyt monta tusinaa tarinaltaan lähes identtistä propagandaelokuvaa huomattavasti paremmin toteutettuna, joten mitta näiden kanssa alkaa jo tässä vaiheessa käydä täydeksi. Ehkä joku vähemmän saturoitunut yksilö saa tästä enemmän irti kuin mitä henkilökohtaisesti kykenen tässä vaiheessa sietämään.



Arvio: 2/5



PRIVIDENIE, KOTOROE NE VOZVRASHCHAETSYA, 1930 Neuvostoliitto
Ohjaus: Abram Room
Käsikirjoitus: 
Henri Barbusse, Valentin Turkin
Näyttelijät: A. Filippov, A. Repin, Boris Ferdinandov, Dmitriy Kara-Dmitriev, Ivan Lavrov, Karl Gurnyak, Maksim Shtraukh

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.