maanantai 25. kesäkuuta 2018

Toveri Abram (1919)


Toveri Abram
kertoo sisällissodan ajan Venäjällä elävästä juutalaistyöläisestä nimelta Abram, joka joutuu alussa valkoisten voimien vainon kohteeksi näiden epäiltyä juutalaisten kavaltaneen sotasalaisuuksia viholliselle. Lopussa Abran liittyy puna-armeijaan taisteluun työläisten ja juutalaisten yhteisen hyvän nimissä kapitalisteja vastaan.

Tämä lyhäri on osa suurempaa sisällissodan aikana junissa sotilaille ja myöhemmin  siviileille näytettyä innostaviksi tarkoitettujen propagandalyhärien sarjaa, joten "lievä" propagandahenkisyys kuuluu luonnollisena osana menoon ja sanoma on huomattavasti oleellisempaa kuin itse tekninen toteutus - joka tässä tapauksessa on varsin tavanomaista aikansa harmaata keskitasoa.
Itse lähinnä yllätyin tämän kohdalla selkeästi korkeahkoista tuotantoarvoista, joiden perusteella tämän voisi jopa ihan oikeaksi elokuvaksi luokitellakin. Tätä on ilmeisesti kuvattukin oikeilla tapahtumapaikoilla ja tässä nähdään ilmeisesti oikeita sotilaita ja hevosiakin. Lukemani perusteella tämän ajan lyhärit olivat enimmäkseen luku- ja kirjoitustaidottomalla massalle suunnattua karkeaa propagandaroskaa, joten Toveri Abram saattaa olla enemmän poikkeus kuin merkki luultua tasokkaammasta sota-ajan lyhäritarjonnasta.
Varhaiseksi propagandaelokuvaksi tämä ei toisin sanoen ole ollenkaan huono lyhäri. Nykysilmään ehkä vähän vanhentunut ja tönkkö, mutta erittäin selkeä ja katsottava kokonaisuus verrattuna moneen myöhempäänkin neuvostotuotokseen.
Päivitys. Huomasin vasta nyt että ohjaaja Dimitri Buchowetzkikin tekee tässä pienen sivuroolin. Ilmeisesti mies pakeni tämän tehtyään Ranskaan muun vanhan venäläisen elokuvaväen perässä.


Arvio: 3/5



TOVARISH ABRAM, 1919 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Aleksandr Razumnyj
Käsikirjoitus: 
Feofan Shipulinsky
Näyttelijät: 
Pyotr BaksheyevDimitri BuchowetzkiVera Orlova

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.