lauantai 30. kesäkuuta 2018

Pietari Suuri (1937)


Sergei Eisenstein
in Iivanat Julmat nyt kuuluvat jokaisen cinefiilin yleissivistykseen, mutta tiesittekös että Neuvostoliitossa tehtiin samanlaiset spektaakkelit myös Pietari Suuresta? Asia nimittäin on niin, että vaikka neuvostojen maassa Romanovien dynastiaa kovin karsaasti katsottiinkin, oli suvussa kuitenkin sen verran 
kansan keskuudessa suosittujakin hahmoja että niitä päätettiin vähän ironisesti hyödyntää isänmaallisina sankarihahmoina sikäläisessä propagandassa ja suoranaisissa viihdetuotannoissa.
Pietari Suuri tuskin juonireferaatteja paljoa tarvitsee. Kyseessä on yksi Venäjän merkittävimmistä ja suosituimmista hallitsijoista, Pietarin kaupungin perustaja ja itänaapurin suuri länsimaistaja. Tämä elokuva on vain puolikas kaksiosaista minisarjaa ja kuvaa lähinnä Iso-Petterin ensimmäisiä merkittäviä voittoja sotakentällä ja siviilissä.

Pietarin eeppistä heilumista ja huitomista seuratessa ei voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen miten paljon vaikutteita tämä on antanut Eisensteinin myöhemmälle mestariteokselle. Tässäkin tarina on esimerkiksi kerrottu vähän episodimaisesti, ensimmäinen ja viimeinen puolisko linnassa sekä keskimmäinen taistelukentillä. Siinä sivussa nähdään ja kuullaan venäläisiä ylimyksiä antamassa vastalauseitaan nerokkaan johtajansa uudistuksia kohtaan sekä suurena kansan ystävänä esiintyvän Pietarin lämminhenkisiä kohtaamisia työläisten ja talonpoikien kanssa.
Toisaalta Pietari Suuri jää rutkasti jälkeen Eisensteinin kuuluisammasta teoksesta erityisesti kuvauksen tasossa, joka tässä on parhaimmillaan historialliseen eeposelokuvaan sopivan näyttävää ja mahtipontista jälkeä, mutta mitään Iivanan kaltaista elämää suurempaa varjoteatteria tässä ei käytännössä nähdä ollenkaan. Tämä toikin keveydessään ja kansanomaisuudessaan mieleen jonkun perinteisen historiallisen Hollywood-viihderainan kuin minkään elämää suuremman taideteoksen - mikä ei siis tässä tapauksessa välttämättä ole mikään huono juttu.

Jos tästä toisaalta jotain erityistä hyvää Iivana Julmiin nähden pitää loihe lausuman, niin itse lämpenen Nikolai Orlovin rehevän karismaattisesta habitukselle Nikolai Tserkasovin patsastelua enemmän. Tässä lisäksi keskivaihella tuleva näyttävä sotajakso on vauhdikkaine joukkokohtauksineen valovuosia Iivana Julman vastaavaa viihdyttävämpää katsottavaa.
Kokonaisuutena Pietari Suuri on ainakin omaan makuuni varsin mallikas historiallinen viihdemättöelokuva ilman turhaa propagandaa ja saarnaamista. Ilmeisesti tätä ei oltu aikoinaan tarkoitettukaan miksikään suureksi puna-aatteen ihmeeksi tai Stalinin henkilökultin lipunkantajaksi vaan turha politisointi on kerrankin jätetty suosiolla enintään riviväliviittausten tasolle silkan viihteen tieltä.
Hyvä ja harmiton elokuva.



Arvio: 4/5



PYOTR PERVYY I, 1937 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Vladimir Petrov
Käsikirjoitus: 
Aleksei Tolstoi, Nikolay Leshchenko, Vladimir Petrov
Näyttelijät: 
Alla Tarasova, Konstantin Gibshman, Mikhail Tarkhanov, Mikhail Zharov, Nikolai Orlov, Nikolai Simonov, Nikolai Tšerkasov, Viktor Dobrovolsky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.