lauantai 2. kesäkuuta 2018

Rjazanin naiset (1927)


Kaikenlaisten eeppisten propagandatuotosten ja nimiohjaajien varjossa Neuvostoliitossa kukki vähän pienemmässä mittakaavassa myös tällainen pienten ja sievien, kommunismin ilosanomasta vapaiden draamojen genre, josta useimmat eivät varmaan ole nykyään koskaan kuullutkaan sen enempää Olga Preobrazhenskayasta, yhdestä Venäjän ja Neuvostoliiton ensimmäisistä naisohjaajistakaan. Preobrazhenskayahan aloittikin uransa jo kauan ennen vallankumousta ja hänen uralleen mahtuu montakin todella mielenkiintoista teosta, joista kirjoitan ehkä myöhemmin lisää mikäli satun niitä löytämään.
Rjazanin naiset on nimensä mukaisesti Rjazanin maaseudulle vuoteen 1914 sijoittuva tarina paikallisen talonpojan tyttären ja vauraan talon pojan romanttisesta suhteesta ja tragediasta, joka seuraa nuoren vaimon jouduttua toisen miehen raiskaamaksi ja tämän synnytettyä väkisinmakaajalleen lapsen.

Kuten sanottua, tässä elokuvassa ei ole riviäkään propagandaa, sillä tätä pidettiin sen verran vähempiarvoisena teoksena ettei asialla ollut päättäville tahoille merkitystä. Sen vuoksi tämä ehkä tuntuukin kestäneen huomattavasti paremmin aikaa kuin moni muu aikansa propagandahenkisempi tuotos - mikäli siis jos pientä feministista pohjavirettä ei lasketa.
Yllättäen tämä on pienimuotoisuudestaan huolimatta myös ihan laadukas elokuva. Kaikenlaisten vauhdikkaiden vallankumousjaksojen puuttuminen luonnollisesti tarkoittaa, ettei tässä nähdä ollenkaan klassista montaasia ja räjähtävää toimintaa vaan pääpaino on yksinkertaisessa maalaismelodraamassa - joka myös toimii varsin hyvin.

Ehkä lähimmäksi tunnetumpien teosten kokeellisuutta päästään erilaisia kansanjuhlia kuvaavissa kohtauksissa, joissa kamera on asetettu välistä keinuun ja välistä karuselliin, milloin keikkuen ees taas, milloin pyörien veikeästi ympyrää. Nämä kyseiset kohtaukset ovat koko Rjazanin naisten muistettavinta antia.
Eihän tässä nyt kai mistään uudesta Panssarilaiva Potemkinista puhuta, mutta väitän että tästä osaa nauttia helposti kuka tahansa muu mykkäelokuvia huvikseen katsova siinä missä itsekin. Ei ikimuistoinen mestari- tai merkkiteos, mutta hyvä elokuva kuitenkin.


Arvio: 3.5/5


BABY RYAZANSKIE, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: 
Ivan Pravov, Olga Preobrazhenskaya
Käsikirjoitus: 
Boris Altshuler, Olga Vishnevskaya
Näyttelijät: 
Emma Tsesarskaya, Georgi Bobynin, Gulya Korolyova, Ivan Savelyev, Kuzma Yastrebitsky, Olga Narbekova, Raisa Puzhnaya, Yelena Maksimova

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.