sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

I Flunked, But... (1930)


Niinpä niin.
Sitä varmaan helposti luulisi ettei maailman juhlituimmilta ja ylistetyimmiltäkään ohjaajilta olisi mitään oikeasti kehnoja teoksia filmografiassaan, mutta kukapa meistä olisikaan täydellinen. Yasujiro Ozukaan ei ole mikään elokuvataiteen jumala, vaikka monta maailmanluokan teosta onkin tehnyt. Itse uskoin vielä hetki sitten nähneeni miehen teoksista ne huonoimmat ja suunnan olevan vain ylöspäin, mutta osoittauduin tällä kertaa itsekin vain tavalliseksi kuolevaiseksi.
I Flunked, But... on jälleen Harold Lloydin komedioista ammentava opiskelijaelokuva, mutta huomattavasti vaisumpi kuin Ozun aiempi yritys, Student Romance: Days of Youth. Tällä kertaa tarina seuraa yliopistossa opiskelevan Takahashin jengiä, joka on päättänyt läpäistä tentit vaikka sitten huijaamalla. Valmistuminen ei kuitenkaan lama-aikana ole yksinkertainen tie onneen, vaan tenteissä epäonnistuminen ja ylimääräinen opiskeluvuosikin voivat osoittautua työttömyyttä kannattavammaksi vaihtoehdoksi.

Tämä elokuva löi itselleni niin perusteellisesti jauhot kurkkuun, etten tiedä mitä tästä enää voisi edes sanoa; koko elokuva nimittäin kattaa kaiken, mitä Ozun edelliset viritelmätkin länsimaisesta tyylistä käsien ja jalkojen kuvaamiseen asti. Tällä kertaa koko juttu tuntuu vain niin tavanomaiselta, persoonattomalta ja tylsän tasapaksulta, että koko elokuva voisi periaatteessa olla kenen tahansa muun ohjaama kuin Ozun.
Ainut mainitsemisen arvoinen seikka koko elokuvassa taitaa olla yksi varhaisimmista Ozun myöhemmissä teoksissa tavaramerkeiksi muodostuneista staattisista käytäväotoksista. Näitä nähdään poikkeuksetta suunnilleen jokaisessa ohjaajan sotaa seuranneissa elokuvissa, aivan kaikissa.
I Flunked, But... on elokuva, josta ei yleensä puhuta eikä kirjoiteta riviäkään ohjaajan teoksista pauhatessa, eikä kyllä ihmekään. Kyseessä on joka suhteessa pelkästään vaisu ja unohdettava opiskelijafilmi, samalla ehkä heikoimmista esityksistä koko Ozun filmografiassa.



Arvio: 2.5/5



RAKUDAI WA SHITAKEREDO, 1930 Japani
Tuotanto:-
Ohjaus:
Yasujiro Ozu
Käsikirjoitus: Yasujiro Ozu, Akira Fushimi
Näyttelijät: 
Chishû Ryû, Hiroshi Mikura, Ichirô Okuni, Kaoru Futaba, Kenji Satome, Kinuyo Tanaka, Tatsuo Saito, Tomio Aoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.