keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Pieni merenneito (1976)

Kaikenlaiset satuelokuvat taisivat aikoinaan olla isokin juttu Tsekkoslovakiassa, sillä näitä tuntuu pienessä ajassa syntyneen 70-luvulla monta tusinaa ja aivan kaikista mahdollisista klassisista aiheista.
Pieni merenneito on alusta loppuun juuri sitä mitä sen nimi jo lupaileekin, mutta tällä kertaa astetta kevyemmällä ja helpommin katsottavalla otteella kuin esim. pari päivää sitten katsomani ja arvostelemani Kaunotar ja hirviö, joka oli onnistuttu muista aiheen filmtaisoinneista poiketen kääntämään hienosti groteskin kauhuelokuvan muotoon.

Satukirjoista ja Disney-leffoista tuttu tarina kertoo meren pohjassa asustavasta meren kansasta ja merenneidosta, joka haikailee elämästä maan päällä. Pelastettuaan prinssin tämä neitokainen päättää sitten tehdä sopimuksen noidan kanssa, jossa merenneito ääntään vastaan saa jalat joilla kävellä maan päällä.
Kuten tämän ajan tsekkiläisiltä elokuvilta noin yleensä voinee odottaakin, on tämä ihan jotain muuta kuin nykyajan ison rahan Hollywood-tuotokset ja Disney-leffat, joten kannattaa ihan suosiolla varautua todella halvahkoon ja nuhjuiseen menoon. Toisaalta vähän köpöisemmän toteutuksen mukana loistaa toisinaan myös luovuus, kuten meren alla nähtävä kohtaus täynnä antiikin suurmiesten patsaita ja suuri osa mereen sijoittuvista kohtauksista noin yleensä. Yksikään ei varsinaisesti vakuuta realismillaan, mutta ovatpahan mielenkiintoisia katsella.

Harmittavasti homma alkaa hajoilemaan nopeasti maalle noustessa, jolloin kerronnan hitaus ja halpuus alkaa toden teolla tylsistyttää pientä kulkijaa. Mykkä päähenkilö varmasti toimii kirjan sivuilla, mutta pitkästyttää armottomasti elokuvan muodossa. Tästä samaisesta syystähän Disney nimenomaan lisäsikin omaan versioonsa paljon koomisia sivuhahmoja ja slapstickia pelkästään päähenkilön mykkyyttä korvaamaan.
Kaiken kaikkiaan Pieni merenneito on kai kaikin puolin ihan menevä saturaina, mutta budjetin rajoitteet ja hidas tapahtumaköyhä kerronta syövät tätä pahasti. Hieno ja haikea loppu onneksi onnistuu pelastamaan paljon, muttei vieläkään riitä nostamaan itse elokuvaa Kaunottaren ja hirviön tasolle.


Arvio: 3/5


MALA MORSKA VILA, 1976 Tsekkoslovakia
Ohjaus: Karel Kachyna
Käsikirjoitus: Karel Kachyna, Ota Hofman, H.C. Andersenin sadusta.
Näyttelijät: 
Jindrich Narenta, Jirí Ornest, Libuše Šafránková, Marie Rosulková, Milena Dvorská, Miroslava Safránková, Petr Svojtka, Radovan Lukavský

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.