tiistai 1. toukokuuta 2018

Euroopan vanki (1929)


Mikäli Abel GanceNapoleon on elokuvana tuttu niin tässäpä hauska stoori: alunperin kyseessä piti olla vain mittavan spektaakkelimaisen elokuvasarjan avaus, mutta kun homma alkoi näyttä ylivoimaiselta, koko homma päätettiin perua ensimmäisen osan jälkeen.
MUTTA!
Jäljelle jääneistä enemmän tai vähemmän valmiista käsikirjoituksista viimeinen myytiin Saksaan. Napoleon auf St. Helena tai kotimaisittain Euroopan vanki on sen kyseisen kässärin pohjalta syntynyt elokuva ja alkuperäisen Napoleon-sarjan viimeinen osa, jossa käytännössä kuvataan lyhyesti Napoleonin vaiheet lopullisesta antautumisesta St. Helenan vankeusaikaan ja kuolemaan.
Kaikkien näiden vuosien jälkeen itseäni kiinnosti ensisijaisesti nähdä missä määrin tämä noudattaa edellisen osan tyyliä ja tekniikkaa. Niille jotka eivät sitä alkuperäistä ole sattuneet syystä tai toisesta näkemään: kyseessä on sellainen vaatimaton kuusituntinen kokeellisia kikkoja sarjatulena laukova ranskalainen übereepos, jossa nähdään taatusti enemmän ja kahelimpaa menoa kuin missään toisessa elokuvassa koskaan. Toista yhtä suuruudenhullua ja megalomaanista eeposta ei ole jälkeenpäin taidettu yrittääkään tehdä - edes Ranskassa.

Valitettavasti tässä ei ole käsikirjoittajasta huolimatta hippustakaan edellisen neroudesta vaan kyseessä on varsin tavanomainen ja yllätyksetön, studiossa muutamissa halvoissa lavasteissa kuvattu dialogipainotteinen pukudraama. Oikeastaan tämä jo muistuttaakin enemmän 20-luvun alkupään yksinkertaisia kamaridraamoja kuin mitään viihdyttävää ja vauhdikasta historialeffaa. Kovin kaksisia kikkoja tai yllätyksiä tässä ei nähdäkään sitten ollenkaan ja valtava tekstitulvakin alkaa tympiä hyvin nopeasti.
Toisin sanoen itseäni ei enää oikeasti edes ihmetytä yhtään ettei tätä nykymaailmassa muista kukaan - toisin kuin sitä huikeaa alkuperäistä klassikkoa.
Mutta oikeasti itselleni tämän hyvyydellä tai huonoudella ei edes ole enää väliä. Napoleon auf St. Helena on niin harvinainen elokuva ettei tätä varmaan saakaan mistään edes ostettua vaan mikäli mielii hyllyyn kopiota, sellainen täytyy teettää oikeuksien haltijalla tai hankkia jostain vhs-tasoinen, jonkin tämän harvoista televisioesityksistä nauhoitettu bootleg-kasetti kuten itse menin tekemään.

Kaikenlaisten bootleg-viritelmien kuvan- ja äänenlaatu on sanalla sanoen hanurista ja ranskalaiset dubitkin panevat lähinnä irvistelemään, mutta sillä ei ole mitään väliä koska tällaisen megaharvinaisuuden näkeminen on jo itsessään sellainen kerran elämässä sattuva ihmetapaus että tämän jälkeen voi jo melkein kuolla onnellisena.


Arvio: 1.5/5


NAPOLEON AUF ST HELENA, 1929 Saksa
Tuotanto: Peter Ostermayr
Ohjaus: Lupu Pick
Käsikirjoitus: Abel Gance, Lupu Pick, Willy Haas
Näyttelijät: 
Albert Bassermann, Georges Péclet, Hanna Ralph, Hermann Thimig, Louis V. Arco, Paul Henckels, Philippe Hériat, Suzy Pierson, Theodor Loos, Werner Krauss