maanantai 28. toukokuuta 2018

L'uomo meccanico (1921)


Ikivanhoja italialaisia leffoja selatessa tuli vastaan yksi jos toinenkin viekoittelevan hämärältä vaikuttava tuikituntematon taideteos, jotka vaativat ehdottomasti päästä maailman uteliaiden silmiäparien ihmeteltäväksi. L'uomo meccanico on yksi näistä merkillisistä helmistä; yksi ensimmäisistä koskaan tehdyistä pitkistä tieteisleffoista ja robottileffanakin niin vanha etteivät tämän tekijät tunteneet koko sanaa.

Meidän päiviimme tästä on säilynyt karkeasti n. 40% eli koko leffan jälkimmäinen puolikas kliimakseineen. Alkuperäinen juoni kertoi tiedemiehestä, jonka kävelevältä roskapöntöltä näyttävän robotin suunnitelmat päätyvät vääriin käsiin ja hupaisa kapistus itse alkaa terrorisoida viattomia sivullisia. Niinpä tiedemiessankarimme päättääkin sitten lopulta rakentaa uuden rötiskön ja lopussa kaksi roskapönttörobottia sitten tappelevat keskenään ehkä elokuvahistorian ensimmäisessä robottitappelussa.




Enpä hetkeen muista nähneeni toista yhtä hämärällä tavalla huvittavaa mykkäelokuvaa. Tämä pääsee ehkä kaikkein lähimmäksi jotain 40- ja 50- lukujen camp-leffoja robottidesigneineen päivineen. Tämän voisi melkein luulla antaneen niille vähän vaikutteitakin, mutta todennnäköisesti kyseessä on lähinnä sattumaa. Joku tarkkasilmäisempi on löytänyt tästä yhtymäkohtia James Cameronin ensimmäiseen Terminaattoriinkin!

Saapasmaa teki senkin ensin. 
Forza Italia! 

Oikeasti L'uomo meccanicossa on ilmeisesti kuitenkin kyse jonkinlaisesta parodiasta ja koko homman on tarkoituskin vähän nauraa itselleen, varsin tyypillistä italialaista meininkiä siis. Ilman tuota peri-italialaista huumorin kukkaa tämä kai jäisikin helposti yhden tähden tuubaleffaksi, mutta nyt tästä sai ainakin irti hyvät naurut.

Koska L'uomo meccanicosta ei ole enää jäljellä kuin osa, ei tätä tekstiäkään kannata lähestyä muuna kuin osittaisena arvosteluna tai pelkkänä sattumanvaraisena sunnuntaisena kesäyönä kirjoitettuna hupailuarviona. Leffa on kuitenkin laatutavaraa vaikkei teksti sitä olisikaan.


Alkoipa tehdä mieli pastaa.



Arvio: 3/5



L'UOMO MECCANICO, 1921 Italia
Tuotanto:-
Ohjaus: 
André Deed
Käsikirjoitus: 
André Deed
Näyttelijät: 
André Deed, Ferdinando Vivas-May, Gabriel Moreau, Giulia Costa, Mathilde Lambert, Valentina Frascaroli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.