perjantai 25. toukokuuta 2018

I.N.R.I. (1923)


...koska kyllähän jokaisessa elokuvamaratonissa pitää olla vähintään yksi raamatullinen teos, myös saksalaisten mykkäelokuvien tapauksessa.
I.N.R.I on vähemmän yllättäen kertomus Jeesuksen viimeisistä päivistä ja tapahtumista, jotka johtivat uskonmiehen ristiinnaulitsemiseen. Kyseessä oli tiettävästi tekoaikansa massiivisimpia tuotantoja Saksassa, Maria Magdalenan rooliin palkattiin itse Asta Nielsen ja Pontius Pilatukseksikin Werner Krauss eli tri. Caligari itse. Ohjaaja Robert Wienekin taitaa usemmille tuttu juurikin Tohtori Caligarin kabinetin takaa.

Sitä toivoisi, että tästä voisi antaa vähän syvällisemmän arvion, mutta oikeasti kyseessä on erittäin vanhanaikainen historiallinen spektaakkeli, joka ammentaakin suoraan jostain 1910-luvun italialaisista eepoksista. Käytännössä tämä tarkoittaa ettei Jeesuksella sen enempää kuin tämän opetuslapsillakaan ole kovin kaksista persoonallisuutta vaan pääpaino on ollut selvästi massiivisissa lavastuksissa, teatterimaisessa näyttelyssä ja komeissa massakohtauksissa - viimeinen parhaimmillaan ainakin omaan silmääni lähestulkoon mykän elokuvan parasta antia.
Harmittavasti I.N.R.I:stä ei taida yleisesti olla saatavilla minkäänlaista kokonaista julkaisua keskivertokatsojan iloksi. Tätähän pidettiinkin pitkään täysin kadonneena, kunnes Italiasta ja Japanista löydettiin toisistaan riippumatta täydellisesti säilyneet negatiivit, joista ei ainakaan tietääkseni ole vielä kotikäyttöön kunnon restauroitua pakettia - eikä varmaan ihan heti tulekaan.

Henkilökohtaisesti katsoin lyhennetyn version tsekkiläiseltä bootleg-kasetilta, jonka alkuperää voi vain arvailla. Alunperinhän tämän elokuvan piti olla D.W. Griffithin Suvaitsemattomuuden kaltainen useammalle aikatasolle sijoittuva vertauksia nykyaikaan tekevä eepos, mutta sensuuri ympäri maailmaa leikkasi kaikenlaisen nykymaailmaan viittavan materiaalin ilmeisesti liian poliittisena.
Itse elokuva on enimmäkseen varsin unohdettava ja vanhanaikainen. Tämä kannattaakin ehkä tarkastaa vain niiden joukkokohtausten ja Asta Nielsenin vuoksi.


Arvio: 2/5


I.N.R.I, 1923 Saksa
Tuotanto: Hans Neumann, Hans von Wolzogen
Ohjaus: Robert Wiene
Käsikirjoitus: 
Peter Rosegger, Robert Wiene
Näyttelijät: 
Alexander Granach, Asta Nielsen, Bruno Ziener, Emanuel Reicher, Gregori Chmara, Hans Heinrich von Twardowski, Henny Porten, Robert Taube, Theodor Becker, Werner Krauss

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.