maanantai 28. toukokuuta 2018

Le Cravate (1957)


Valmistellessani maestro Alejandro Jodorowskyn elokuvien tulevia arvosteluja olin tyystin unohtanut koko tämän lyhärin olemassaolon ja homma meni siksi sen osalta näinkin myöhäiseksi. Mutta tässä tämä nyt vihdoin on: Alejandro Jodorowskyn elokuvauraa edeltänyt pieni mykkä komedialyhäri vuodelta 1957. Tämähän oli pitkään täysin kadoksissakin, mutta ainoan säilyneen kopion löytymisen myötä vuonna 2006 koko Jodon tuotanto taitaa vihdoin olla kaiken kansan (tai ainakin fanien) ulottuvilla.

Le Cravate tai Les têtes interverties on Thomas Mannin novellin pojalta kuvattu pieni surrealistinen kertomus nuorukaisesta, joka päättää vaihtaa päänsä irtopäitä kaupittelevassa kojussa. Myöhemmin nuorukainen tuleekin toisiin tuumiin, mutta liikkeen tilalle onkin tupsahtanut hattukauppa.



Ei varmaan ole ihme näin varhaiselta Jodolta, ettei tässä oikeastaan ole ollut käytössä minkäänlaista budjettia tai että koko juttu on oikeasti kuvattu pahvisissa teatterilavasteissa ilman kaksista osaamista kuvaus- tai leikkauspuolella. Kuitenkin tekijöiden taidot ovat tässä vaiheessa riittäneet sujuvan, surrealistisuuteensa nähden yllättävänkin selkeän tarinan kertomiseen ilman turhaa nikottelua. Tästä tulee pelkästään hyvä mieli.

Parempia lyhäreitä on toki maailma pullollaan, mutta onpahan tämäkin vain nähtävä mikäli Jodon tuotanto kiinnostaa. Ei huonompaa huumoria. Tästä oli Jodolla suunta vain parempaan päin.


Arvio: 3/5


LE CRAVATE, 1957 Ranska
Ohjaus: Alejandro Jodorowsky
Käsikirjoitus: Alejandro Jodorowsky, Thomas Mann
Näyttelijät: Alejandro Jodorowsky,
 Denise Brossot, Rolande Polya

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.