sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Days of Youth (1929)


Yasujiro Ozu aloitti elokuvaohjaajan uransa vuoden 1927 tietämillä teoksella nimeltä The Sword of Penitence, joka nimensä puolesta voisi todennäköisesti olla tyypillinen aikansa historiallinen rikosdraama- tai samuraielokuva. Harmittavasti tuosta kyseisestä teoksesta sen enempää kuin viidestä muustakaan Ozun vanhimmasta elokuvasta ei ole säilynyt meidän päiviimme juuri mitään jotain epämääräisiä stillkuvia ja lyhyitä juonikuvauksia lukuun ottamatta.
Days of Youth on varhaisin Ozun jälkipolvien iloksi säilyneistä mykkäelokuvista. Kyseessä on varsin länsimainen opiskelijakomedia - ohjaaja itse oli näihin aikoihin 25-vuotias - joka seuraa kahden nuoren opiskelan kilpailua nuoren neidon suosiosta opiskelijakämpillä ja laskettelurinteillä.
Tämän elokuvan länsimaisuutta ei voi tarpeeksi korostaa. Ozua on ollut tapana pitää kaikista japanilaisista ohjaajista japanilaisimpana, mutta tiettävästi Ozu jo lapsena oli kiinnostunut tuontielokuvista siinä määrin, että pinnasi koulusta vain päästäkseen katsomaan niitä. Tästä esimerkiksi huomaa jo selvästi vaikutteita Harold Lloydin paria vuotta aiemmin ilmestyneestä Keltanokasta ihan päähenkilön ulkoista habitusta myöten.

Hämmentävintä Days of Youthissa on huomata äärimmäisen konservatiivisena ohjaajana tunnetun Ozun olleen nuoruuden päivinään selvästi kaikenlaisten villien kamera- ja leikkauskokeiluiden perään. Toki tämänkin kuvasommitelusta tunnistaa ohjaajan nerouden ja ihmiset puhuvat monessa kohtaa suoraan kameraan, mutta sitten toisaalta nähdään niiden vastineeksi suksien päällä liukuvia otoksia ja liikkuvan junan keulillla kuvattuja jaksoja, jollaisia ei miehen myöhemmissä leffoissa voisi kuvitellakaan.
Itse tykkäsin Days of Youthista kovastikin. Jos tästä olisi saanut karsittua turhaa, ylimääräistä kestoa vaikka parikymmentä minuuttia ja taustalle olisi saanut sopivan soundtrackin, tästä olisi varmasti saanut vieläkin enemmän irti.


Arvio: 3/5


GAKUSEI ROMANSU: WAKAKI HI, 1929 Japani
Tuotanto:-
Ohjaus:
Yasujiro Ozu
Käsikirjoitus: Yasujiro Ozu, Akiri Fushimi
Näyttelijät: 
Chishû Ryû, Chôko Iida, Ichirô Yûki, Junko Matsui, Shinichi Himori, Takeshi Sakamoto, Tatsuo Saito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.