maanantai 14. toukokuuta 2018

Genuine (1920)


Jokainen vähänkään elokuvahistoriaa tuntee todennäköisesti Saksan 20-luvun ekspressionistisen villityksen kauhuelokuvineen päivineen. Käsin maalatuilla taustoilla ja omintakeisella tunnelmalla varustettu Tohtori Caligarin kabinetti oli vuosikymmenen alun massiivinen hitti, jonka vanavedessä seurasi jos jonkinlaista yrittäjää vaihtelevalla menestyksellä.

Genuinessa on ainakin paperilla moni asia paremmin kuin kuosissaan: tämä on tehty käytännössä välittömästi Caligarin kabinetin jälkeen ja tässä on jopa lähes kauttaaltaan sama tuotantotiimi takana käsikirjoittaja Carl Mayerista sekä ohjaaja Robert Wienestä lähtien. Ajan muotityyliä henkivä lavastuskin on alan ekspertin Cesar Kleinin käsin maalaama. Mikä voisi siis mennä pieleen?
Aloitetaan tarinasta: itse ymmärsin tämän kertovan tarinan jostain Genuine-nimisestä naisesta. Kaikki muu olikin käytännössä niin sekavaa ja vaikeaselkoista etten saanut siitä yhtään mitään selvää. Oli tässä ilmeisesti joku parturi, musta mies ja joku hassulla hiustyylillä varustettu nuori mies, joiden epämääräisiä edesottamuksia tässä ilmeisesti seurataan.
En valehtele yhtään jos totean tämän olevan vähintään kymmenen vuotta ajastaan jäljessä. Tiedän Ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeltä ajalta monta tusinaa teknisesti parempaa ja kiinnostavampaa elokuvaa kuin Genuine. Ilman niitä lavasteita tätä ei ihan heti oikeasti edes arvaisi 20-luvulla tehdyksi elokuvaksi, niin kömpelö tämä oikeasti on.

"Mutta onhan se hei oman aikansa mittapuulla tosi hyvä!"
Ei muuten ole. Genuine oli jo omana aikanaan täydellinen floppi niin lippuluukuilla kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Sen tönkköä teknistä toteutusta ja sekavaa tarinaa pidettiin jo julkaisunsa aikaan täysin luokattomana ja armottoman vanhentuneena kakkapökäleenä.
Nykyäänkään tätä ei taida olla mahdollista saada omana erillisena fyysisenä kopionaan vaan Genuinen voi löytää enintään jonkun Tohtori Caligarin kabinetin DVD:n ja blurayn lisämateriaaleista. Kun näinkin nimekkäällä tekijätiimillä varustettua elokuvaa ei saada myytyä edes omana julkaisunaan, on kyseessä oltava melkoinen kalkkuna. Ja onkin.


Arvio: 1/5


GENUINE, 1920 Saksa
Tuotanto: Erich Pommer, Rudolf Meinert
Ohjaus:
Robert Wiene
Käsikirjoitus: Carl Mayer
Näyttelijät: Albert Bennefeld, Ernst Gronau, Fern Andra, Hans Heinrich von Twardowski, Harald Paulsen, John Gottowt, Louis Brody