keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Tabu - kiellettyä rakkautta (1931)


Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Tämän elokuvan ilmestymisen aikaan mykkäelokuvan aika oli jo hyvän matkaa ohi ja F.W. Murnau itse oli jo valmis lähtemään Hollywoodista takaisin Eurooppaan. Kohtalo kuitenkin puuttui peliin ennen moisten suunnitelmien täytäntöönpanoa ohjaajan kuoltua liikenneonnettomuudessa vain viikon ennen Tabun ensi-iltaa nelisenkymmentävuotiaana.

Tabu on pohjimmiltaan varsin kevyt, ilmeisesti välityöksikin aiottu matka Tyynenmeren paratiisisaarille. Nuori polynesialainen mies on rakastunut nuoreen polynesialaiseen naiseen, mutta yhteisön vanhimman mahtikäskystä nuori polynesiatar valitaan pyhäksi neitsyeksi, jolta miesten lempi on kielletty tabu.



Kuvauksellisesti Tabu on jälleen kerran loistotyötä, vaikkakin tätä katsellessa ei voinut olla ajattelematta miten suuri askel taaksepäin Tabu on sitten Tartuffen, Faustin, Auringonnousun ja Suurkaupunkin tytön. Tällä kertaa ei erikoistehosteita ja tyylittelyjä nähdä enää ollenkaan, valo ja varjotkin ovat aivan peruskamaa. Voitti tämä toisaalta parhaan kuvauksen Oscarin, joten ei Tabu kai huonokaan voi olla - eikä ole.

Tarinamielessä Tabu taitaa olla niitä heikompia Murnaun leffoja - mikä ei toisaalta ole kaksinenkaan ihme, kun muistaa miten heppoisella juonellisella pohjalla miehen teokset tyypillisesti ovat olleet. Kun tällä kertaa visuaalinen tykityskään ei aivan yllä mestarin parhaiden töiden kärkikastiin, jää paratiisisaaren luonnon ja eksoottisen kulttuurin viehätysvoima elokuvan päällimmäiseksi kantavaksi voimaksi.

Tabu ei ole mikään suuri ja ikimuistoinen mestariteos, mutta ei sen periaatteessa tarvitsekaan olla. Kyseessä on ennenkaikkea suuren ohjaajan tahattomaksi jäähyväiselokuvaksi jäänyt pieni taideteos, jonka myötä voi ainakin sanoa ohjaajan poistuneen tästä maailmasta huipulla tekemättä ainuttakaan suoranaisesti huonoa elokuvaa.

Murnaun hautajaiset olivat omanlaisensa farssi. Miehen kuoleman aikaan roskamedia julkaisi jos jonkinlaisia kohupaljastuksia ja juoruja miehen seksuaalisuudesta ja lopulta Hollywoodin kermasta ainoana silmäätekevänä Murnaun hautajaisiin saapui Greta Garbo, jonka sukupuolielämästä oli niinikään myllätty juorulehtien roskapalstoilla jo vuodenpäivät.



Arvio: 4/5



TABU: A STORY OF THE SOUTH SEAS, 1931 USA
Tuotanto: David Flaherty, F.w. Murnau, Robert J. Flaherty
Ohjaus: F.W. Murnau
Käsikirjoitus: 
Edgar G. Ulmer, Friedrich W. Murnau, Robert J. Flaherty
Näyttelijät: 
Anne Chevalier, Bill Bambridge, Hitu, Jean, Matahi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.