perjantai 25. toukokuuta 2018

Different from the Others (1919)


Vihdoin ja viimein, monien kiireiden ja ongelmien jälkeen löysin itselleni aikaa ja energiaa katsoa tämän kaikkien aikojen suurimman ja merkittävimmän mykän klassikon, jota homo- ja suvaitsevaisuuspiireissä on hehkutettu jo vuosikausia kuin jotain Graalin maljaa konsanaan. Halleluja!

No tässä tämä nyt sitten on: ensimmäinen koskaan tehty homoleffa. Tai oikeastaan kyseessä on vain osa kokonaista elokuvaa, sillä tästä on vuosien varrella kadonnut parisenkymmentä minuuttia materiaalia. Heti tämän ilmestymisen jälkeenhän Saksassa sorvattiin voimaan kokonainen laki, jolla saatiin tämän esitykset kiellettyä ja 30-luvulla tämä pyrittiin tuhoamaankin viimeistä kopiota myöden.

Kaikesta päätellen ei sitten onnistunut.

Mikäli Different from the Othersin tarina kiinnostaa, niin tämä elokuva oli alunperin tehty vastustamaan silloisia homouden kriminalisoineita siveellisyyslakeja ja tämä käytännössä koostuu omituisesti elehtivistä ja ilmeilevistä miehistä sisältävistä kohtauksista. Koska kyseessä on lähes 100 vuotta vanha elokuva, tässä ei luonnolisesti ole voi näyttää mitään vaan tekijät ovat vain tyytyneet laittamaan tekstiä kertomaan kyseessä olevan homoja ja epämääräinen ilveily on ilmeisesti tehty tarkoituksella korostamaan hahmojen erilaisuutta.



Jälkimmäinen puolikas on käytännössä kahdesta se turhauttavampi. Puolivälin jälkeen elokuvan hahmot menevät nimittäin kuuntelemaan kokonaista luentoa ikivanhoista seksuaalikäsityksistä ja osana tuota kyseistä luentoa väännetään koko elokuvan sanoma sitä lakijuttua myöten niin rautalangasta että tyhmempikin maajussi sen varmasti ymmärtää. Koska koko laki on jo kumottu aika päiviä sitten ja seksuaalikäsityksetkin muuttuneet, tuntuu koko luento nykyvinkkelistä lähinnä äärimmäisen turhauttavalta ja kiusalliselta seurata.

En nyt halua loukata ketään, mutta suoraan ja valehtelematta Different from the Others on valju ja väsähtänyt elokuva, armottoman vanhentunut pioneerityö vailla minkäänlaista kunnollista annettavaa 2000-luvun yleisölle. Olenkin täysin vakuuttuunut että ilman tämän aikoinaan hyvin sensaatiomaista aihetta kukaan ei todennäköisesti muistaisi tai "tykkäisi" koko leffasta. Kai tämän kerran katsoo, mutta siihen se todennäköisesti sitten jääkin.



Arvio: 1.5/5


ANDERS ALS DIE ANDERN, 1919 Saksa
Tuotanto: Richard Oswald
Ohjaus: Richard Oswald
Käsikirjoitus: 
Magnus Hirschfeld, Richard Oswald
Näyttelijät: 
Alexandra Willegh, Anita Berber, Clementine Plessner, Conrad Veidt, Ernst Pittschau, Fritz Schulz, Ilse von Tasso-Lind, Leo Connard, Reinhold Schünzel, Wilhelm Diegelmann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.