maanantai 7. toukokuuta 2018

Lokakuu (1927)


No tulihan se sieltä! Sergei Eisensteinin Lokakuun vallankumouksen kymmenvuotissynttäreiden kunniaksi tehty juhlaelokuva olisi ollut varma valinta kun viime syksynä kyseisen historiallisen ilmiön satavuotissynttäreitä juhlittiin ja tätä pystyi vielä katsomaankin Areenalla. Mutta koska itse olen vähän periaatteen kapinallinen, päätin jättää tämän ja monen muun klassikon keväälle ihan vain periaatteen vuoksi. U mad?
Lokakuu on arkkityyppisin mahdollinen neuvosto- ja Eisenstein-elokuva, jota voi vain maailmassa olla. Itse asiassa tämä taitaa olla jo niin stereotyyppinen tapaus, että jokaisella vauvasta vaariin taitaa ensimmäinen ajatus sanoista "neuvostoliittolainen" ja "elokuva" taitaa olla nimenomaan tämä elokuva, olipa tästä nähnyt sekuntiakaan pitempää pätkää tai ei. Kansa juoksee valtoimenaan kaduilla, aatteen paloa uhkuva Lenin heiluttamassa punalippua ja sosialismi marssimassa voitosta voittoon!

Itse juoni varmaan tuskin tarvitseekaan paljoa esittelyjä: Lokakuun vallankumous. Elokuvan tapahtumat alkavat tsaarin kruunustaluopumisesta ja porvarillisen väliaikaishallituksen noususta valtaan. Köyhä kansa nousee epätoivoiseen kapinaan, mutta epäonnistuu. Seuraa uuden ja menestyksekkäämmän vallankumouksen esivalmistelu, joka huipentuu lopulta yhdessä kaikkien aikojen räjähtävimmistä kliimakseista.
Eisensteinin tarkkuutta ei voi kuin ihailla. Elokuvan tekoaikaanhan moni silminnäkijä oli vielä elossa ja juhlateoksen erityisen statuksen vuoksi tekijöillä oli mahdollisuus rekonstruoida vallankumouksen tapahtumia oikeissa tapahtumapaikoissa ilman turhia rajoituksia. Olkoonkin, että kaikkea mahdollista on luonnollisesti liioiteltu ja väritetty pelkästään propagandamielessä.

Lokakuu on komea elokuva, mutta ongelmansa tässäkin. Kyseessä on ehkä Eisensteinin raskain ja vaikeaselkoisin työ, jossa kaikenlainen teknisyys on vedetty niin pitkälle kuin hyvällä maulla mahdollista. Kun tämä on vielä tarkoitettu tiettyä aikaa ja tiettyä yleisöä varten, saattaa keskeisten tapahtumien ja henkilöiden esittämättä ja selittämättä jättäminen painaa pitemmän päälle takalistossa historiaa tuntemattomalle.
Mitä vallankumousleffoihin kuitenkin tulee, Lokakuu on ehdottomasti yksi parhaista.


Arvio: 4.5/5


OKTJABR, 1927 Neuvostoliitto
Ohjaus: Sergei Eisenstein
Käsikirjoitus: 
Boris Agapow, Grigoriy Aleksandrov, John Reed, Sergei Eisenstein
Näyttelijät: 
Boris Livanov, Vasili Nikandrov, Vladimir Popov