perjantai 18. toukokuuta 2018

Iivana Julma II (1946)


Iivana Julman toinen osa jatkaa juonellisesti ja tyylillisesti lähes täsmälleen siitä mihin edellisessä osassa jäätiin. On kulunut määrittelemättömän kauan viimeisen osan tapahtumista. Tsaari on nyt tukevasti vallassaan kiinni ja inhat pajarit eli vanhat venäläisylimykset saavat mennä. Siinä sivussa kuvataan Iivanan lapsuutta ja avataan tämän motiiveja erilaisissa takaumissa. Tällä kertaa mukana on myös partaylimysten Iivanaa vastaan järjestämä salaliitto.
Koska Iivana Julman toinen osa kuvattiin lähes heti edellisen perään ja täsmälleen samalla miehityksellä, tähän luonnollisesti pätee lähestulkoon kaikki edelliseen osaan käytetyt ylistyssanat upeasta kuvauksesta mahtaviin näyttelijäsuorituksiin, kumpaakin laatua nähdään edelleen tässäkin, joskin edelllisen komeita varjokikkailuja on toisessa osassa menty karsimaan huomattavasti. Tällä kertaa mukaan on vielä eksynyt kokonainen värillinen jakso - ]Iivana Julmat ovat siis mustavalkoisia - jonka päätteeksi taistelu vallasta ratkaistaan ainakin väliaikaisesti.

Lopullista loppua Iivanan tarina ei sitten saanutkaan, sillä Stalin ei ollut Iivanan toiseen osaan ollenkaan tyytyväinen ja tämä hyllytettiinkin aina diktaattorin kuolemaan asti. Kolmatta osaa ei juuri päästy työstämäänkään ohjaajaan yllättävän sairastumisen ja kuoleman vuoksi. Ainut meidän päiviimme säilynyt pätkä toteutumattomasta trilogian päätösosasta kattaa vain muutaman minuutin materiaalista, jonka pystyy katsomaan kuka tahansa vaikka youtubesta.
Tulipa tätä arvostelua kirjoittaessa mieleen hassu juttu. Muistattehan, miten paljon Aleksandr Nevskiä on vuosien varrella apinoitu amerikkalaisissa elokuvissa? No arvatkaapa missä muussa elokuvassa Iivana Julmaa on hassusti käyty kopioimaan?
Ettekö keksi?
DreamWorksin Shrek 2:ssa. Satumaan vallankahvaa tavoitteleva haltiakummi ja tämän höhlähkö blondi poika on otettu suoraan tästä elokuvasta. Eikä vain se, mutta haltiakummin tavoitteena on juottaa Fionalle taikarohtoa samaan tapaan kuin pajarinaikkosella Iivanan vaimolle myrkkyä ensimmäisessä osassa. Räjähtikö tajunta teilläkin? Sergei Eisensteinin ja neuvostoliittolaisen elokuvan löytää joskus aika yllättävistä paikoista.

Palatakseni itse elokuvaan, omasta mielestäni tämä häviää kyllä jonkin verran ensimmäiselle osalle. Ensimmäisellä katselukeralla silloin joskus tämä oli kahdesta oma suosikkini, mutta toisella kertaa ensimmäinen ottaa tästä helposti niskavoiton.
Niin muuttuu maailma, Eskoseni.


Arvio: 5/5


IVAN GROZNYI 2, 1946 Neuvostoliitto
Ohjaus: Sergei Eisenstein
Käsikirjoitus: Sergei Eisenstein
Näyttelijät: 
Amvrosi Butšma, Mihail Kuznetsov, Mihail Žarov, Nikolai Tšerkasov