lauantai 19. toukokuuta 2018

The Famous Sword Bijomaru (1945)


Olen huomannut näitä japanilaisia leffoja selatessa miten monessa lähteessä näihin sotavuosina tehtyihin elokuviin tavataan suhtautua hyvin yliolkaisesti, suorastaan vähätellen. Esimerkiksi tämänhetkisen maratonini hyvänä lähdeteoksena Kenji Mizoguchin teoksista käyttämäni Tadao Saton kirjoittama opus käytännössä ohittaa tämän, Miyamoto Musashin ja 47 Roninin tyystin silkkana propagandana.
Koska olen kuitenkin maan ja ohjaajan fani, uskaltauduin sitten katsastamaan nämäkin - ja yllätyin: kyseessä on muutakin kuin "pelkkää propagandaa".

Bijomaru on kertomus nuoresta sepästä, joka takoo nuoren neidon samurai-isälle miekan, joka kuitenkin murtuu heti ensimmäisessä kohtaamisessa ja saattaa koko suvun häpeään. Epäonnistunut seppä päättää ottaa hengen itseltään, mutta nuoren neidon ansiosta tämä päätyykin takomaan uutta, parempaa miekkaa ja samalla voittamaan aikaisemman epävarmuutensa.


Ei tämä nyt selvästikään mikään hirveän kunnianhimoinen ja eeppinen mestariteos ole - itse asiassa erään haastattelun mukaan Mizoguchi myönsi tehneensä tämän pelkästä rahasta - mutta kokonaisuus toimii juuri siinä määrin kuin mestarin kevyehköltä välityöltä sopii odottaa. Kuvaus on jälleen tuttua huippujälkeä, parhaimmillaan suorastaan nättiä katseltavaa ja tarina on mukavan simppeli ja helposti seurattavissa ettei tähän periaatteessa tarvitse erillisiä tekstityksiäkään.

Eniten itseäni tässä yllätti, että mukaan oli tällä kertaa eksynyt myös ihan oikeaa toimintaakin. Mizoguchihan ei tunnetusti juuri miekkailuista perustanut vaan keskittyi ennemmin dialogipainotteiseen draamaan, joten tämä taitaa olla niitä harvoja toiminnallisempia elokuvia miehen uralta - vieläpä ihan toimiva sellainen.
Loppujen lopuksi ainakin itse pidin Bijomarusta kovasti. Kaikkeen vähättelyyn ja nollaamiseen nähden tämä on suorastaan erinomainen elokuva, juuri niin hyvää kuin Mizoguchin kaltaiselta kaverilta sietää odottaakin. Propagandaa tästä voi löytää ehkä vähän konservatiivisemman aiheen puolesta, mutta muuten en ainakaan itse ymmärrä miksi tällainen siksi ylipäänsä missään luetaankaan. Omasta mielestäni Bijomaru on pelkästään aliarvostettu laatuteos.


Arvio: 3.5/5


MEITO BIJOMARU, 1945 Japani
Tuotanto:-
Ohjaus:
Kenji Mizoguchi
Käsikirjoitus: 
Masamune Yotsura, Matsutarô Kawaguchi
Näyttelijät: 
Eijirô Yanagi, Ichijirô Oya, Isuzu Yamada, Kan Ishii, Shôtarô Hanayagi