perjantai 25. toukokuuta 2018

Tragedy of the Street (1927)


Koska nyt on pelkästään tämän päivän aikana tullut katsottua ja arvosteltua valtavasti Asta Nielsenin Saksassa tekemiä elokuvia, mahtunee mukaan vielä yksi. Tämän tekoaikaan Astan tähti oli jo auttamatta laskemassa ja näyttelijä itse jäi alalta sovinnolla eläkkeelle muutamaa vuotta myöhemmin parin, kolmen tuikituntemattoman ja nyt jo ammoin unohtuneen elokuvan jälkeen.

Tällä kertaa tarina jatkuu käytännössä siitä mihin Iloton katu jäi. Asta on tälläkin kertaa vanha ilotyttö rähjäisellä saksalaisella työläiskujalla. Varsinainen melodramaattinen tarina kertoo kyseisen ilotytön romanssista nuoren opiskelijan kanssa ja kaksikon pienestä leipomosta.

Tragedy of the Streets on edellistä Astaa huomattavasti kevyempi ja iloisempi katselukokemus. Harmittavasti se on myös huomattavasti tylsempi ja mitäänsanomattomampi. Tarina itsessään on niin ohut ja ennalta-arvattava että sen saisi halposti tiivistettyä puoleen tuntiin, mutta tällä kertaa kestoa on venytetty jotenkin lähemmäs kahteen tuntiin.



Eikä siinä mitään, mutta kun löytämässäni versiossa ei oikeastaan ollut edes musiikkeja, joten pituus todella tuntui. Kaiken muun lisäksi tässä oli vielä paljon selviä leikkausvirheitä, joten selvästikään tekijät eivät olleet täysin hereillä tätä tehdessään.

Ainut erityisen positiivinen puoli tässä elokuvassa on Asta Nielsen itse. Selvästi näyttelijättärellä oli vielä vanhemmallakin iällä taito tallella, mutta se vain ei päässyt enää samalla tavalla vapaasti kukoistamaan kuin nuoruuden parhaina päivinä.

Elokuva on toisin sanoen melkoisen huono, mutta bonuksena voin tarjota pienen tarinan Asta Nielsenin uran varrelta: Asta Nielsenin jäätyä eläkkeelle joskus 30-luvulla Saksan silloinen valtakunnanjohtaja Adolf Hitler kutsui ihailemansa näyttelijän puhutteluunsa ja koetti taivutella tätä takaisin elokuvien pariin. Asta koki tilanteen niin epämukavaksi ja kiusalliseksi että katsoi parhaaksi muuttaa takaisin Tanskaan.


Arvio: 2/5


DIRNENTRAGÖDIE, 1927 Saksa
Tuotanto: -
Ohjaus:
Bruno Rahm
Käsikirjoitus: 
Leo Heller, Ruth Goetz, Wilhelm BraunNäyttelijät: Asta Nielsen, Hedwig Pauly-Winterstein, Hermann Picha, Hilde Jennings, Oskar Homolka, Otto Kronburger, Werner Pittschau

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.