lauantai 20. kesäkuuta 2020

Sukunsa sankari (1921)


Joku elokuvia katsellut tai niistä lukenut on saattanut joskus tehdä ohimennen tuttavuutta myös tämän Henry Kingin kuuluisimman teoksen kanssa. Sukunsa sankari luettiin jo tekoaikanaan suurimpien amerikkalaisten mykkien klassikoiden joukkoon – ja taidetaanpa lukea kyseiseen harvojen ja valittujen eliittiin kuuluvaksi yhä edelleen, vaikka kasuaali keskiverto yleisö onkin sen jo unohtanut aikoja sitten. Mutta tämän blogin lukijakunta tuskin kuuluukaan jälkimmäiseen joukkoon, joten jos jaksoit lukea tähänkin asti, todennäköisesti tiedätkin jo aiheesta jotain tai olet muuten vain kiinnostunut tietämään vähän lisää.
Sukunsa sankari on varsin tyypillinen aikansa nostalginen kuvaus vanhasta, kauan sitten kadonneesta amerikkalaisesta maaseudusta. Tarinan tapahtumat sijoittuvat Virginiassa sijaitsevaan rauhaisaan pikkukylään, jossa Richard Barthelmessin, tuon legendaarisen mykkävuosien Hollywood-komistuksen tulkitsema kömpelö ja vähän omissa maailmoissaan viihtyvä teini-ikäinen David häpeilee ja tuskailee osakseen saamaa vähättelyä ja pojittelua erityisesti sen perinteisen kauniin naapurintytön perheen suunnalta. Mahdollisuus miehisyytensä osoittamiseen David saa, kun joukko suvun mustia lampaita päättää palata loisimaan naapurin isännän siivellä ja terrorisoimaan siinä sivussa koko ympäröivän kyläyhteisön elämää.

Tehdäänpä itsestäänselvin osa heti selväksi: Sukunsa sankari ei todellakaan ole tunnettu minään innovatiivisena elokuvana, se ei sisällä käytännössä ainuttakaan tavallisesta poikkeavaa leikkaus- tai kuvauskikkaa eikä sen näyttelijöiden työtä pääosin voi mennä kehumaan modernin vähäeleisiksi hyvällä tahdollakaan. Henry Kingin päätyö onkin itsessään loistava esimerkki kauan sitten kadonneesta yksinkertaisemmasta tavasta nähdä ja kokea elokuvia – eikä vain sitä, vaan myös lajissaan niin pitkälle täydellisyyteen kehitetty kuin näinä vuosina oli mahdollista. Kuvaus esimerkiksi on yksinkertaista, mutta Virginian maaseudun luonto toimii täydellisenä miljöönä simppelille tarinalle Henry Cronjagerin komean kameratyöskentelyn taltioidessa paikallisen luonnon herkullisimpia anteja suorastaan maalauksellisen kauniilla tavalla.
Historia tietää kertoa, että alkujaan Joseph Helgesheimerin kynäilemän aikuistumistarinan ohjaajaksi oli kaavailtu itseään Hollywood-mestari D.W. Griffithiä, joka olikin jo ehtinyt kiinnittämään pääosaan Richard Barthelmessin myydessään kuvausoikeudet tarinan syntyjään virgianialaiselle Kingille ja tämän yhdessä Barthelmessin kanssa muodostamalle piskuiselle tuotantoyhtiölle. Kyseinen bulvaani on jo aikoja sitten kadonnut historian hämäriin, mutta Sukunsa sankari on ja pysyy arvostettuna ja vaikutusvaltaisena niin kotimaassaan kuin sen ulkopuolellakin: John Ford ja Mary Pickford nimesivät sen jo ammoin yhdeksi suosikkielokuvistaan, Vsevolod Pudovkin viittasi siihen jatkuvasti omissa kirjoituksessaan ja Harold Lloyd muiden aikansa koomikoiden kera irvaili sen kustannuksella omissa hupailuissaan vielä vuosikausia sen ilmestymisen jälkeenkin.


Arvio: 4.5/5


TOL'ABLE DAVID, 1921 USA
Ohjaus: 
Henry King
Käsikirjoitus: 
Edmund Goulding, Henry King
Näyttelijät: 
Ernest Torrence, Forrest Robinson, Gladys Hulette, Ralph Yearsley, Richard Barthelmess, Walter P. Lewis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.