D.W. Griffith on elokuvan jättiläinen, joskus myös elokuvan isäksikin kutsuttu mestari, joka populaarin historiankirjoituksen mukaan käytännössä loi yksin perustan koko myöhemmälle taiteenlajille ja nosti pinnalle kokonaisen sukupolven verran huipputason tekijöitä Erich von Stroheimista, Douglas Fairbanksista ja Lillian Gishistä lähtien, oli mukana perustamassa United Artistsia näiden kanssa, jäi itse auttamatta näiden varjoon ja kuoli aivan liian nuorena köyhänä jättäen jälkeensä valtaisan henkisen perinnön, jonka veroista voi moni vain ihastella päiväunissaan.
Kuitenkaan Griffith ei ollut yksin aikansa pioneerien joukossa, vaikka taatusti suurin ja vaikutusvaltaisin kaikista. Yksi suurista unohdetuista aikalaisista oli ranskalaissyntyinen Maurice Tourneur, joka niinikään taisteli raivokkaasti ansaitusta asemastaan vanhan ajan Hollywoodin ohjaajien eturivissä, mutta jonka tuotantoa on meidän päiviimme asti säilynyt harmillisen niukalti Sinisen linnun ja Viimeisen mohikaanin kaltaisten ajattomien klassikoiden ohella; The Wishing Ring lieneekin meidän päiviimme säilyneistä yksilöistä juuri siksi mielenkiintoisimpia, sillä vaikka Tourneur olikin ehtinyt tähän mennessä ohjaamaan jo toistakymmentä erimittaista teosta, ei niistä käytännössä ole jäänyt jälkimaailmalle tuotantotietoja ja nimiä syvällisempää informaatiota.
The Wishin Ring esitteleekin meille nuoren ohjaajan, jolla on selvästi jo tässä vaiheessa tarinankerronnan jalo taito hallussaan. Tuntiin venähtänyt tarina on jo 20-luvun tuotantoa enteillen ironista komediaa ja vakavaa draamaa yhdistelevä kertomus aristokraattisen tuhlaajapojan parannuksesta ja kahden nuoren kielletystä rakkaudesta - varsin tyypillistä aikansa elokuvaa siis ainakin juonellisesti. Vertailun vuoksi kannattaa katsastaa ainakin William S. Hartin sotavuosien länkkärituotantoa, jossa tyypillisimmillään pahan pojan parannustarina hiottiin silkassa viihdemielessä sellaiseen täydellisyyteen, ettei paremmasta väliä.
Tourneurin teos on kuitenkin vielä miehen myöhempiin tuotoksiin nähden varsin kesy ja vanhanaikainen elämys, jonka suurin ansio lienee tässä vaiheessa selkeä irtautuminen silkasta kuvatusta teatterista kohti omaksi taiteenlajikseen erkautuvaa elokuvakerrontaa vähän samaan tapaan kuin Victor Sjöströmin Ingeborg Holmissa. Jälkimmäisen kaltaiseen loistoon ei Tourneur tosin tässä vaiheessa vielä aivan yllä, sillä muutamassa kohtauksessa näkee selvästi lavastuksen kaipaavan ylimääräisten seinien kaltaista täydennystä ja tarinan itsensä enemmän ja kovempia panoksia ollakseen oikeasti kiinnostava tapaus näinkin pitkän ajan jälkeen sen valmistumisesta.
Arvio: 3/5
THE WISHING RING: AN IDYLL OF OLD ENGLAND, 1914 USA
Ohjaus: Maurice Tourneur
Käsikirjoitus: Maurice Tourneur, Owen Davis
Näyttelijät: Alec B. Francis, Chester Barnett, Gyp Williams, Johnny Hines, Simeon Wiltsie, Vivian Martin, Walter Morton
Arvio: 3/5
THE WISHING RING: AN IDYLL OF OLD ENGLAND, 1914 USA
Ohjaus: Maurice Tourneur
Käsikirjoitus: Maurice Tourneur, Owen Davis
Näyttelijät: Alec B. Francis, Chester Barnett, Gyp Williams, Johnny Hines, Simeon Wiltsie, Vivian Martin, Walter Morton
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.