torstai 16. huhtikuuta 2020

Ingeborg Holm (1913)


Olipas tyhmää aloittaa tätä ruotsalaisen elokuvan supermaratonia jollakin myöhempinä vuosina ilmestyneillä klassikoilla kun nämä voisi käydä läpi perinteiseen tapaan ihan kronologisessakin järjestyksessä. Mutta toisaalta päämäärä sekä katselumukavuushan tässä ovatkin ensisijaisesti mielessä, joten väliäkös sillä. Victor Sjöströmin Ingeborg Holm ei sekään edusta aivan ensimmäisiä ruotsalaisvoimin tehtyjä kinematografisia näytelmiä, mutta historiallisessa mielessä kyseessä on helposti aikansa edistyneimpiä ja vallankumouksellisimpia teoksia, jonka merkitys pelkästään myöhemmälle ruotsalaiselle elokuvakulttuurille on ollut mittaamaton.
Tyyliltään Ingeborg Holm edustaa poikkeuksellisesti pienimuotoista pitkälle aidossa ympäristössä kuvattua realistista intiimimpää draamaa, mikä jo yksistään oli tekoaikaan täysin uudenlainen lähtökohta leffalle. Tarinan nimihenkilö on alussa leskeksi jäävä pikkuporvarillinen perheenäiti, joka taloudellisten vaikeuksiensa siivittämäna ajautuu köyhyyden kurimukseen ja menettää lastensa huoltajuuden. Myöhemmin köyhäintaloon päätynyt nainen yrittää päästä vielä kerran yhteen lastensa kanssa, mutta lopputulos osoittautuukin onnellisen sijaan lähemmäksi katkeransuloista.

Ingeborg Holm on valtaisa teos, jossa ei ole tippaakaan vanhan ajan pökkelöä teatraalisuutta, räjähtävää viihdetoimintaa tai tunteisiin vetoavaa siirappia. Kaikkein kummallisinta sen onnistuminen on, kun ajattelee miten yksinkertainen ja tekoaikanaan poikkeuksellinen teos oli kyseessä. Tässä ei periaatteessa nähdä minkäänlaisia yksinkertaisimpia kuvaus- ja leikkausteknisiä välineitä kaksisempia ihmeitä, mutta todella osaavissa käsissä sekin riittää hienosti kokonaisen puolitoistatuntisen tarinan kertomiseen ilman mainittavia heikompia hetkiä. Jos Sendomirin luostari oli tönkköydestään vuosia ajastaan jäljessä, on Ingeborg Holm luonnollisuudessaan sekä sulavasti etenevässä modernissa kerronnassaan vastaavasti melkein vuosikymmenen edellä omaansa.
Victor Sjöströmin Ingeborg Holm on ruotsalaisen elokuvan Kansakunnan synty, alkuaikojen suuri järisyttävä merkkiteos, jolle kaikki myöhemmät länsinaapurin tekijät ovat enemmän tai vähemmän velkaa. Mutta Sjöströmin näkemyksen merkitys ulottuu todellisuudessa paljon Ruotsin rajoja pidemmällekin: nykyään tätä pidetään ensimmäisenä kirjattuna esimerkkinä klassisena Hollywood-tyylinä tunnetusta nykyaikaisesta fiktioelokuvasta. Pienenä oman aikansa mikrovaikutuksena Ingeborg Holm johti myös Ruotsin köyhäinhoitolakien uudistamiseen.


Arvio: 4.5/5


INGEBORG HOLM, 1913 Ruotsi
Ohjaus: 
Victor Sjöström
Käsikirjoitus: 
Nils Krok, Victor Sjöström
Näyttelijät: 
Aron Lindgren, Carl Barcklind, Erik Lindholm, Georg Grönroos, Hilda Borgström, Richard Lund, William Larsson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.