tiistai 24. joulukuuta 2019

Scooby-Doo & Batman: The Brave and the Bold (2018)


Elomme vaelluksen keskitiessä, ma harhaelin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena. Sitten runoilijain mestari Vergilius tarrautui käteeni ja ohjasi minut ystävällisesti pöhköjen leffaideoiden alimpaan helvettiin, jossa käteeni tarrautui tällainen hupeloinen hupileffa, jossa Scooby-Doo ja Nahkhiirmees lyövät hynttyyt yhteen selvittääkseen Gothamin mysteerejä ja taistellakseen sen rehottavaa rikollisuutta vastaan. ”Mitä helvettiä”, ma mietin.
Vähemmällä kikkailulla ilmaistuna silmäilin toissa viikolla huvikseni uudempaa animaatiota omaksi ilokseni, kun silmiini ilmestyi tällainen hassunhauska risteytys, joka silkassa pöhköydessään sai uteliaisuuden kihoamaan suupielilleni. Batman, tuo kaikkien noirmaisten synkkien ritarien ässä nyt tuskin esittelyjä kaipaakaan sen enempää kuin se toinen, Hanna-Barberan 60-luvulla korvamatotunnariaan myöten maailmaa villinnyt piirretty mysteerikomedia, joka monelle puristille symboloi kaikessa kankeudessaan ja pinnallisuudessaan jonkinlaista genrensä rappiotakin.

Pelkkä katsaus elokuvan ensimmäisiin kohtauksiin riittänee kertomaan valistuneelle katsojalle, minkälaisesta teoksesta tälläkin kertaa on kyse. Ymmärtääkseni Scooby-Doo & Batman ei perustu niinkään niihin sarjakuviin saati sitten klassiseen 90-luvun Batman-piirrettyyn vaan johonkin huomattavasti pienemmän profiilin köykäisempään ja iloisempaan luomukseen, johon henkilökohtaisesti olen päässyt tekemään tuttavuutta lähinnä kansikuvien välityksellä. Kuitenkin lienee syytä huomata, että tällä kertaa meno lähenteleekin hengessään enemmän tyypillistä koko perheelle suunnattua Hanna-Barberaa ja sitä alkuperäistä Scooby-Doota kuin ainuttakaan kovinkaan vakavasti otettavaa Batman-inkarnaatiota.
Jos taas varsinainen juoni kiinnostaa, niin kyseessä on juurikin niin geneerinen ja pinnallinen humoristinen mysteeriseikkailu kuin mitä nämä tällaiset tuppaavat keskimäärin olemaan: Gothamissa kuuluu kummia ja Scooby jengeineen saapuu sitä selvittämään. Koko kupletissa ei tässä mielessä ole oikeasti mitään kovin järkevää puimista – edes Batmanin mukanaololle ei ole keksitty kovinkaan kiinnostavaa selitystä. Käytännössä jokainen kuviteltavissa oleva Batman-roistokin onnistuu tekemään tässä pienen cameon, mutta sen pitemmälle ei tekijätiimi olekaan uskaltanut kokeiluissaan mennä.

Juonellisessa mielessä kasassa on siis melkoisen tylsähkö tekele, mikä ainakin itselleni oli silkka pettymys hömelön idean luomat mahdollisuudet huomioon ottaen – etenkin kun maailmasta löytyy myös oikeasti hyviä Scooby-Doo -leffoja, joista ammentaa. Entä jos tyylitelty ysäri-Batman ja Scooby-Doo olisivatkin esimerkiksi zombien tai vampyyrien saarella, sitten koko juttu paljastuukin Jokerin tai jonkun muun vähintään yhtä kieron emäkonnan juoneksi, mysteerille löydetään lopussa rationaalinen selitys ja sitä rataa. Kokonaisuus olisi taatusti ollut tarinana helposti toimivampi ja kiinnostavampi kuin mitä tässä sillisalaatissa saatiin nähdä.
Käsikirjoituksellisten mahdollisuuksien hukkaaminen on oikeasti jopa surullista kun miettii, että silkalta tekniseltä kantilta Scooby-Doo & Batman on oikeasti suhteellisen onnistunut animaatio. Nykyisin tekniikka ja osaaminen on jo siinä määrin kehittynyttä, että tällaisissa halvahkoissa suoraan videoilla julkaistavissa leffoissakin tuppaa olemaan kelpo silmäkarkkia ja letkeää toimintaa, jollaista harvoin parikymmentä vuotta sitten näki paremmissakaan elokuvissa. Asiansa osaava, Frank Welkerin ja Matthew Lillardin kaltaisista alan veteraaneista koostuva näyttelijäkaartikaan ei varsinaisesti kykene pelastamaan Scooby-Doo & Batmania täysin siltä itseltään, mutta riittää ainakin paikkaamaan hukattujen mahdollisuuksien jättämää ammottavaa aukkoa siinä määrin, että sikäli kuin ennakko-oletukseni liikkuivat katsomista edeltävänä aikana suhteellisen neutraaleina, säilyivät mielipiteeni sellaisina myös sen jälkeen.


Arvio: 2.5/5


SCOOBY-DOO & BATMAN: THE BRAVE AND THE BOLD, 2018 USA
Ohjaus: 
Jake Castorena
Käsikirjoitus: 
Bill Finger, Bob Kane, Bruce Timm, Dick Sprang, Fred Silverman, Iwao Takamoto, Jack Cole, James Tucker, Joe Certa, Joe Ruby, Joe Samachson, Joseph Barbera, Ken Spears, Paul Dini, Paul Giacoppo, Paul Norris, Steve Ditko, William Hanna
Näyttelijät: 
Diedrich Bader, Frank Welker, Grey Griffin, Jeff Bennett, Jeffrey Combs, Kate Micucci, Matthew Lillard

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.