keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Epidemia (1987)


Kovin montaa lähdettä en Epidemian taustoista löytänyt edes pikaisella kierroksellani Lars von Trierin elokuvia käsittelevillä sivustoilla. Yleisön ja kriitikoiden kommenteista päätelleen kyseessä voisi kuitenkin yhtä hyvin olla jonkinlainen ohjaajansa narsismin juhlava kukinto, joku on tässä nähnyt tekijänsä turhautuneen toteamuksen taiteensa luomisen vaikeudesta, toisaalla tämä on ymmärretty jopa käytännön pilana kaikille maailman kriitikoille ja studiopomoille. Jos von Trierin edeltäjä jakoi jo valmiiksi mielipiteitä, on Epidemian vastaanotto ollut ainakin sitäkin yksimielisemmän negatiivinen. Moni tuntuukin pitävän tätä edelleen yhtenä ohjaajansa uran heikoimmista hetkistä.
'
Epidemia on dokumenttia ja fiktiota yhdistelevä neuroottisen ahdistunut kertomus Lars von Trieristä ja Niels Vørselistä painiskelemassa uuden, nopeasti kokoon kyhätyn käsikirjoituksensa parissa. Fiktiivinen tarina kertoo von Trierin itsensä esittämästä lääkäristä, joka on keksimäisellään lääkettä maailmassa riehuvaan tappavaan ruttoepidemiaan. Käsikirjoitus kuitenkin kohtaa odottamattomia ongelmia, sillä studiopomot eivät ole laisinkaan tyytyväisiä sen sisältöön. Kaiken tämän taustalla käyvät huhut todellisessa maailmassa leviävästä salaperäisestä epidemiasta...
Ainakin tästä voi sanoa, että mikäli von Trierin edellisen ohjaustyön ylitaiteellisuus sattui ottamaan hermoon, ei tämä ole puoliakaan yhtä vaikea ja raskas katsoa kuin se. Toisaalta tässä ei oikeasti olekaan mielenkiintoisen rakenteensa lisäksi oikein minkäänlaista erityistä tarttumapintaa ainakaan näin maallikon näkökulmasta; turhaa symboliikkaa ja viittauksia joka suuntaan tässä ei ainakaan heitellä. Ehkä von Trier olikin tarkoittanut Epidemian vastaukseksi The Element of Crimen kriitikoille.
Edellinen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tässäkin olisi omat erityiset huippuhetkensä, ne vain sijoittuvat enimmäkseen rainan loppupuolelle. Jos vain jaksaa tällaista mennä katsomaan niinkin pitkälle, selviää mitä tämäkin sepustus oikeasti tarkoittaa. Lars von Trieriä voin jo pelkästään Epidemian perusteella kuitenkin liputtaa heikoimmillaankin varsin mielenkiintoiseksi persoonallisuudeksi, jonka teoksia tuntuisi mielivän enemmän kuin huvikseen kahlata läpi vaikka sitten laadusta piittaamatta.


Arvio: 3/5


EPIDEMIC, 1987 Tanska
Ohjaus: 
Lars von Trier
Käsikirjoitus: 
Lars von Trier, Niels Vørsel
Näyttelijät: 
Allan De Waal, Colin Gilder, Michael Gelting, Ole Ernst, Svend Ali Hamann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.