sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelion (1997)


Taisin jo melkein kaksi vuotta sitten kirjoittamassani Neon Genesis Evangelion arvostelussa lupailla toista samanlaista myös tästä sarjan päättäneestä pitkästä elokuvasta, mutta vasta nyt huomasin vain pallotelleeni tätä asiaa näinkin kauan toimeen laisinkaan tarttumatta. Miksi ja miten näin pääsi käymään, en tiedä itsekään, mutta hoidetaanpa tämäkin nyt sitten pois alta kun kerran aikaa vielä hetken verran riittää tällaiseenkin. En jaksanut tätä varten enää alkaa katsomaan koko alkuperäistä uudelleen, mutta vanhana fanina uskon olevani tarpeeksi perillä juonen kulusta pysyäkseni kelkassa mukana muutenkin. Muille kuitenkin varoituksen sanana sanottakoon, että tätä suoraan edeltäjästään jatkavaa End of Evangelionia on täysin turha edes ajatella katsovansa ellei tunne sarjaa johon se perustuu.
Pienenä recappina alkuperäinen Neon Genesis Evanglion kertoo Shinji Ikari -nimisestä masentuneesta ja alakuloisesta teinistä, joka päätyy ohjastamaan Evana tunnettua kyborgi-mechaa taistelussa Enkeleiksi kutsuttuja jättiläishirviöitä vastaan. Sarja päättyi kolmannentoista enkelin jälkeiseen aikaan, jolloin yksi jäbäleissönin tovereista osoittautui viholliseksi ja EVA-02:sta ohjastanut Asuka vaipui lopussa katatoniseen tilaan menetettyään kaiken elämänhalunsa. Mikäli Evangelionin varsinainen koukku kiinnostaa, niin sarjan luonut Hideaki Anno kärsi näihin aikoihin itse masennuksesta ja innostui siksi käsittelemään luomuksessaan paljon psykologisia ja uskonnollis-mystisiä teemoja, jotka jo yksistään tekivät miehen luomuksesta niin persoonallisen ja uraauurtavan.

The End of Evangelionin tapauksessa tarinan kulkua on kovin vaikea selittää auki, sillä en ole täysin varma siitä itsekään. Kolmentoista Enkelin jälkeen salaseura SEELE päättää eliminoida Shinjin ja kumppaneiden NERVin ja sitten jotain surrealistista tapahtuu, Asuka päätyy takaisin EVA-02:n rattiin ja taistelu jättiläishirviöiden kanssa jatkuu. Samaan aikaan Shinji... jotain... ja kymmenien minuuttien psykedeelisen aivoraiskauksen jälkeen Shinjistä on tullut kyborgeineen jumala, joka lopulta päätyy voittamaan oman ahdistuksensa ja itsesäälinsä sekä ilmeisesti pelastamaan maailman. Loppu.
Rehellisesti sanoen Annon mestariluomusta katsoessa joutuu oikeasti todella monessa kohtaa pyörittelemään päätään kaiken luovan hulluuden keskellä. Jopa sen alkuperäisen nähneenä dialogin ja eriskummallisten käsitteiden seuraaminen tuntuu turhauttavan usein todella työläältä, ilman sen alkuperäisen tuntemusta koko jutussa ei oikeasti olisikaan himpunkaan verran järkeä. En kuitenkaan valita, sillä tätähän se alkuperäinenkin periaatteessa on: ylitsepursuava määrä korneja viittauksia kabbalaan, kristinuskoon ja ties mihin henkimaailman hommiin sekä mahdollisimman paljon teini-iän ahdistuksen, seksuaalisuuden ja angstin psykologiaa kaikille aisteille tauotta tykitettynä eestä ja takaa ilman liukasteita.

Jos End of Evangelion tuntuu hämmentävältä, teidän pitäisi oikeasti katsoa sen alkuperäisen sarjan finaali. Alunperinhän Neon Genesis Evangelion ajautui pahoihin rahoitusongelmiin ja Anno tiimeineen päätyi improvisoimaan viimeiset episodit silkaksi sillisalaatiksi erilaisia värejä, arkistokuvia ja irtodialogia. End of Evangelion on oman ymmärrykseni mukaan kertovinaan täsmälleen saman asian, mutta kovemmilla tuotantoarvoilla ja miljoona biljoona kertaa paremmin. Tällä kertaa kaikesta psykedeliasta pystyy jopa nauttimaan silkkana abstraktina viihteenä vaikkei aina kärryillä pysyisikään, Gainaxin poikien animaatio yksinään edustaa jo sellaisenaan edelleen aikansa parasta ja mielikuvituksellisinta itäosaamista heti jonkun Studio Ghiblin jälkeen.
En tiedä mitä katsoin, mutta tuntuu kuin aivoni olisivat juuri saaneet maistaa kerrankin hyvää piparia. Kaikesta abstraktiudestaan ja surrealistisuudestaan huolimatta tuntuu kuin pirun hyvän leffan nähneellä, koko tunneskaala on käyty vähintään kertaalleen läpi ja osa minusta tuntuukin nyt täysin tyhjältä. Täytyneekin varmaan piakkoin katsoa se alkuperäinen yhdessä tämän kanssa mahdollisimman pian uudelleen. Mutta vasta Cobran ja Legend of the Galactic Heroes Gaidenin jälkeen.


Arvio: 5/5


SHIN SEIKI EVANGERION GEKIJO BAN: THE END OF EVANGELION, 1997 Japani
Ohjaus; 
Hideaki Anno, Kazuya Tsurumaki
Käsikirjoitus: 
Hideaki Annoi
Näyttelijät: 
Megumi Hayashibara, Megumi Ogata, Yûko Miyamura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.