lauantai 10. kesäkuuta 2017

Neon Genesis Evangelion (1995)


Gainaxin 90-luvun alkuvuosina tuottama Matka maapallon ympäri oli ilmestyessään valtava hitti ja toi tekijöilleen mainetta ja kunniaa, mutta ajoi samalla studion taloudelliseen kurimukseen rahojen valuessa toisaalle sarjan oikeuksien haltijoiden taskuihin. Taloudellisen epäonnistumisen seurauksena Gainax joutui peruuttamaan tukun suunniteltuja projektejaan, joista isoin oli jatko-osa Royal Space Force: The Wings of Honnêamiselle. Hideaki Anno ajautui harmittavien vastoinkäymisten seurauksena vuosikausien masennuskierteeseen. Jossain vaiheessa Annoa lähestyi joukko kiinnostuneita liikemiehiä tarjoten mahdollisuutta uuteen televisiosarjaan täydellisillä taiteellisilla vapauksilla. Näin syntyi saaga nimeltä Neon Genesis Evangelion, meidän aikamme kuuluisin ja menestynein anime-franchise.
Neon Genesis Evangelionin tarina sijoittuu vuoteen 2015 ja suuren osan ihmiskunnasta tuhonneen Toisen iskun ja Antarktiksen jäätikön sulamisen jälkeiseen maailmaan, keskelle siviilisaatioiden rippeiden taistelua enkeleiksi kutsuttuja jättimäisiä olentoja vastaan. Enkeleiden tuomaa uhkaa vastaan taistelee YK:n alainen NERV-järjestö sopivien nuorten ohjaamien ihmismäisten EVA-yksiköiksi kutsuttujen mechojen avulla. Yksi valituista nuorista on Shinji Ikari, jonka etäiseksi jäänyt isä on myös NERVin johtaja. Sarjassa keskeisenä teemana on sen keskeisimpien hahmojen kokema ahdistus, itseinho ja yksinäisyys, mutta siinä viljellään myös paljon kristillista symboliikkaa ja viittauksia psykoanalyyttisiin teorioihin.

Käytännössä Neon Genesis Evangelion on yhdistelmä kaikkia Gainaxin ja Annon aiempia tuotantoja. Koko mechatarina, sen keskeisimmät sivuhahmot ja päähenkilö isäsuhteineen on repäisty suoraan Gunbusterista pienin kosmeettisin muutoksin. Annon itsensä mukaan Evangelion ei Gunbusterista eroten niinkään kerro mechataisteluista tai sodasta vaan Shinjin ja erityisesti Annon itsensä masennuksesta. Parhaiten tämän huomaa ehkäpä viimeisistä hyvin abstrakteista tajunnanvirtamaisista jaksoista, joista koko mechamättö on jätetty kokonaan pois ja pääosassa on vain Shinjin itsensä sisäinen konflikti.
Yksi ihmisiä huomattavasti jakava seikka tässä sarjassa taitaa olla sen teinisen angstiset henkilöhahmot, joista etenkin Shinji on ymmärtääkseni monesta äärimmäisen ärsyttävä kitisijä. En väitä vastaan, mutta ymmärrän tämän kyllä täysin. Neon Genesis Evangelion uppoutuu melkoisen syvälle keskeisten henkilöhahmojensa mielen syövereihin, eikä ahdistuksen ja yksinäisyyden kaltaiset tuntemukset välttämättä ole niitä kaikkein mielekkäimpiä seurattavia. Yleensä tällaisissa mecha- ja muissakin animeissa häärää sankarina nuori kirkasotsainen idealisti, mistä Shinji ei oikeastaan voisi enempää erota, joten hämmennyksen ja inhon ymmärtää. Itse pidin sarjan hahmoista erittäin paljon, joten ei tästä sen enempää.

Harmittavasti en tässä paljoa ilkeä avata sarjan varsinaista symboliikkaa, mutta sitä piisaa ja paljon. Olen lukenut, että alun perin tämän piti olla varsin simppeli ja suoraviivainen mecha-sarja, mutta hyvin aikaisessa vaiheessa alkuperäinen käsikirjoitus heivattiin menemään ja Anno aloitti kikkailunsa kristillisen symboliikan ja psykoanalyyttisten teorioiden kanssa. Yksi syy sarjan runsaaseen psykologiseen symboliikkaan oli Annon lukema kiinnostava mielenterveysongelmia käsitellyt kirja, jonka mies oli saanut ystävältään lahjaksi kesken sarjan tuotannon. Vaikka tästä ihan asiaakin löytyy, uskon että suurin osa kaikesta symboliikasta ja viittauksista taitaa olla lähinnä tyylikeino muiden joukossa, mutta se tuntuu toimivan ja kaikesta fanien teorioinnista päätellen myös kiinnostaa ihmisiä.
Animaatiosta voi vain sanoa, että se on jälleen taattua Gainaxia ja Annoa, eli parasta. Jos on koskaan sattunut näkemään näiden tekijöiden muita sarjoja, elokuvia tai Daicon IV:tä, tietää miten taitavia nämä kaverit halutessaan ovat. Erityisen hieno pätkä on alkuvideo, joka käytännössä tiivistää koko sarjan tarinan hienosti vaivaiseen minuuttiin.

Yksi isompi harmitus sarjassa kuitenkin on: kaksi viimeistä jaksoa. Tarinan mukaan Evangelionin rahoittajat ja tuottajat eivät pitäneet finaalia kohden kovenevasta väkivallasta ja sarjan loppu jouduttiin improvisoimaan kokoon säästöbudjetilla vähän Gunbusterin tapaan. Anno itse oli omien sanojensa mukaan loppuun tyytyväinen, mutta raivostuneiden fanien lähettämän vihaisen palautteen ja tappouhkausten vuoksi sarjan loppu päätettiin tehdä uusiksi elokuvan muodossa, mistä lisää Neon Genesis Evangelion: The End Of Evangelionin arvostelussa.
Ennen tämän sarjan katsomista lähemmäs parikymmentä vuotta sitten olin vielä erittäin skeptinen koko manga- ja animejutun suhteen; katsoin tämänkin lähinnä tylsyyteeni ja tykkäsin yllättäen kovasti. Neon Genesis Evangelion on maineensa veroinen, genrensä parhaiden teosten joukkoon kuuluva klassikko, jolla Gainaxin itsensä tuotannossa vetää vertoja lähinnä alkuperäinen Gunbuster.
Mikäli tämän sarjan tyyli ja vanhat japskiroolipelit kiinnostaa, kannattaa etsiä käsiinsä Squaresoft-klassikko nimeltä Xenogears, joka yhdistelee Evangelionin kikkailua ja perinteistä Final Fantasyä. Kyseessä on yksi parhaista japskiropeista koskaan.


Arvio: 5/5

SHIN SEIKI EVANGERION 1995, Japani
Ohjaus: 
Hideaki Anno, Hiroyuki Ishidô, Kazuya Tsurumaki, Keiichi Sugiyama, Masahiko Ôtsuka, Masayuki, Tensai Okamura, Tsuyoshi Kaga
Käsikirjoitus: 
Akio Satsukawa, Hideaki Anno, Hiroshi Yamaguchi, Matt Greenfield, Shinji Higuchi, Tiffany Grant, Yoji Enokido
Näyttelijät:
 
Allison KeithAmanda Winn LeeFumihiko TachikiGuil LundeKotono MitsuishiMegumi HayashibaraMegumi Ogata Spike SpencerSue UluTiffany GrantTristan MacAveryYuko Miyamura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.