sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

A Mother Should be Loved (1934)


Sikäli kun olen lähteeni oikein lukenut, idea tähän elokuvaan saatiin isän ja pohjan suhdetta kuvaavien Haihtuvien kuvitelmien ja A Story of Floating Weedsin aikoihin, jolloin sama kuvio päätettiin kääntää aikansa muodin mukaiseksi äidin jo poikien vastaavaksi. Ennen kuin käsikirjoitusta saatiin valmiiksi, Yasujiro Ozu itse kuuli isänsä kuolleen, mikä vaikutti oleellisesti myös lopulliseen teokseen. Nykyään tästä ei taida olla mitään omaa julkaisuaan meillä olemassakaan vaan A Mother Should be Lovedin löytää Myöhäisen syksyn julkaisun lisämateriaaleista.
Tarina kertoo kahdesta veljeksestä, jotka kuulevat koulussa ollessaan isänsä kuolleen ja poikien jäävän yksin äitinsä huollettavaksi. Myöhemmin kuitenkin selviää, että toinen pojista onkin edesmenneen isänsä aiemmasta avioliitosta ja katkera nuori mies päättää katkaista välit kasvattiäitiinsä sekä veljeensä. Lopussa veli kuitenkin tulee toisiin aatoksiin.

Tätä elokuvaa on sikäli vähän vaikea lähteä arvioimaan, että tästä puuttuu yhteensä kahden kelan verran eli parisenkymmentä minuuttia materiaalia alusta ja lopusta. Käytännössä puuttuvia kohtauksia on vaihtelevalla menestyksellä kyetty korvaamaan juonen käänteitä selittävillä väliteksteillä, mutta varsinaisen loppuratkaisun puuttuminen syö tätä kuitenkin pahasti.
Tiettävästi Ozu itse piti A Mother Should be Lovedia yhtenä unohdettavammista ja heikommista teoksistaan, eikä mieheen voi tässä mielessä kuin yhtyä. Tämä elokuva vain tuntuu huomattavasti heppoisemmalla otteella tehdyltä ja keskivertoa melodramaattisemmalta Ozulta kuin mihin yleensä on tottunut. Toki tästäkin pystyy bongaamaan miehen elokuville tyypillisiä savupiippu- ja pyykkinaruotoksia, mutta kokonaisuus ontuu selvästi.


Kaikkein kiinnostavinta tässä on huomata kaikenlaisia vanhoja elokuvajulisteita, joita ohjaaja mielellään viljeli etenkin näissä vanhemmissa töissään. Tästä pystyy esimerkiksi löytämään ainakin G.W. Pabstin Don Quijoten, Lewis Milestonen Sadeajan sekä Julien Duvivierin Porkkanapään julisteet. Mikäli kyseiset teokset sattuvat vielä olemaan tuttuja,todennäköisesti ymmärtää jokaisen myös liittyvän tavalla tai toisella tämänkin elokuvan keskeisiin teemoihin.
A Mother Should be Loved lienee suositeltavissa lähinnä ohjaajan varhaistuotannosta kiinnostuneille aktiiviharrastajille, jotka ovat jo ennestään tehneet tuttavuutta Ozun muiden teosten kanssa. Ei huono tämäkään, mutta Ozu ei selvästi ollut tätä tehdessään täysin oikeassa mielentilassa.



Arvio: 3.5/5



HAHA O KOWAZUYA, 1934 Japani
Ohjaus: Yasujiro Ozu
Käsikirjoitus: Yasujiro Ozu, 
Kôgo Noda, Masao Arata, Tadao Ikeda
Näyttelijät: Chishû Ryû, Den Obinata, Kôji Mitsui, Kyôko Mitsukawa, Mitsuko Yoshikawa, Seiichi Kato, Shinobu Aoki, Shin'yô Nara, Shusei Nomura, Yûkichi Iwata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa minä olen herra ja hidalgo. Älä pidä muita jumalia, äläkä myöskään roskasta kommenttiosiota.